Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НАЙ-СЕТНЕ ПРИЗНА ГОЛОДОМОР ЗА ГЕНОЦИД НА УКРАИНСКИЯ НАРОД

София, 01 февруари 2023.- Днес Народното събрание обяви Голодомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ. Съответната декларация е подкрепена с мнозинство от 134 гласа при 25 “против” и нито един “въздържал се”.

Паметник на жертвите на глада

В приетия документ са обединени предложения на “Демократична България” и ГЕРБ. Предвижда се всяка последна събота на ноември да се почитат жертвите на Голодомор. Впрочем, в този ден вече години наред почит към невинно убиенните чрез глад украинци се отдава от световното украинство.

Против обявяването на Голодомора за геноцид се изказаха парламентарните групи на “Възраждане” и БСП, които често заемат проруски позиции.

Големият глад през 1932-1933 г., влязъл в историческата наука като Голодомор, е организиран от болшевишката власт начело с Йосиф Сталин и отнема живота на 7 млн. украински селяни. С тази акт на насилие Кремъл преследва три цели:

– неутрализиране на украинското село като средище на национално-освободителното движение от болшевизма чрез умъртвяване на носителите на идеята за независима Украйна;

– провеждане на колективизация чрез лишаване на украинските селяни от възможността на бъдат еднолични собственици на земята;

– чрез износ на иззетото зърно да се извърши индустриализация на страна и закупуване на напреднали за онова време западни технологии.

През 20-30-те години на ХХ в. глад има и в други региони на СССР, но етническо-социалният характер (адресиран е към конкретна социална група – украинско селячество) той придобива само в Украйна. В украинските градове по онова време глад няма.

Но да се върнем към Народното събрание.

В мотивите към решението на парламента се казва, че това е едно от най-тежките масови престъпления срещу човечеството, “извършено от човеконенавистния съветски комунистически режим, при което са унищожени над осем милиона живота, сред тях на много деца и на десетки хиляди украински и молдовски българи”.

Лидерът на проруската партия “Възраждане” Костадин Костадинов (известен още като “Копейкин”) призна, че “има избиване чрез глад на милиони хора в СССР”, но според него целта не е била етническо, а класово изтребление, “изцяло в духа на марксистката идеология”. Същата теза застъпва и сегашната Русия като наследник на СССР, за да се предпази от евентуални съдебни искове за обезщетение (за геноцид на евреите Германия плати милиарди марки).

Борислав Гуцанов от БСП призова предложението изобщо да не бъде подлагано на гласуване. “Започнахме това Народно събрание с даване на оръжие за Украйна и завършваме с Голодомор, – заяви той. – Това ли са националните приоритети, това ли трябваше да гледа парламентът?”

На 15 декември Европейският парламент прие резолюция, с която признава Голодомор за геноцид над украинския народ. Но нито един от петимата български социалисти в ЕП – Сергей Станишев, Иво Христов, Eлена Йончева, Петър Витанов и Цветелина Пенкова, не участва в гласуването тогава.

Голодомор като геноцид е признат от Австралия, Бразилия, Ватикана, Грузия, Еквадор, Естония, Ирландия, Канада, Колумбия, Латвия, Литва, Мексико, Молдова, Парагвай, Перу, Полша, Португалия, Румъния, САЩ и над 20 американски щата.(УВести)

Още по темата:

ЖЕРТВИТЕ НА УКРАИНСКИЯ ХОЛОКОСТ СА 7 МЛН. ДУШИ