Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В СТОЛИЦАТА ВАРВАРИ-РУСОФИЛИ ЗАЛЯХА ТАРАС ШЕВЧЕНКО С ЧЕРВЕНА БОЯ

София, 01 февруари 2023.- В столицата на пл.”Възраждане” варвари-русофили заляха с червена боя паметника на украинския национален герой Тарас Шевченко – наш Васил Левски.

Снимката с антиукраинския акт (отгоре) най-напред ни изпрати Красимир Панковски – доскорошен лидер на младежката структура към дружеството “Мати Украйна”. После и ние посетихме мястото на агресията (снимки долу).

Поругаването е станало в деня, когато Народното събрание гласува декларация за признаване на Голодомор за геноцид на украинския народ. Против бяха двете проруски партии – БСП и “Възраждане”.

Тази градинка в центъра на София с паметника на Кобзар е единственото място, където украинската диаспора може да се събира, защото своя дом за културно-информационна дейност тя няма.

Очаква се посолството на Украйна и ръководството на “Мати Украйна” да сезират за тази вандалска проява столичната дирекция на МВР и столичната община.

Очевидно, Шевченко трябва да се “брани” не по-малко доблестно, отколкото МОЧА в Княжеската градина, а кметицата Йорданка Фандъкова да разпореди на пл.”Възраждане” да се монтират камери за видеонаблюдение.

Паметникът на Тарас Шевченко в столицата е един от най-красивите в света. А те са общо 1167, като 99 от тях са в чужбина.

Официално той е открит през 2016 от по време на официалното посещение на президента Петро Порошенко. Но изграждането му започва през 2007 г. със събиране на средства и дарения, в което активно участват украинската диаспора, украинското посолство, някои украински и български бизнесмени. През април 2009 г. монументът – творба на известния украински скулптор Игор Гречаник, е докаран в София и започна монтажът му успоредно с облагородяване на градинката наоколо. През май същата година до паметника за първи път се полагат цветя.(УВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский