Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА НЕ МОЖЕ ДА ИЗНАСЯ МЕТАЛИ ПО ЧЕРНО МОРЕ, ГУБИ ВСЕКИ МЕСЕЦ НАД $630 МЛН.

Киев, 31 януари 2023.- Вече над 11 месеца Украйна не може да изнася метали и от това губи $630 млн. месечно, съобщава електронното издание “Фокус”.

Причината са блокирани морски пристанища, по-специално, Миколаив. Друго пристанище – Мариупол, където се намират два мощни металургични комбината – “Азовстал” и “Илич”, е окупирано от руската армия, а заводите са разрушени.

Родната добивна и металургична промишленост на 60-80% е зависима от износа. За чужбина отиват, например, 70% от украинските метали. Преди войната този бранш е давал $8 млрд. постъпление, но от 24 февруари м.г. всичко е замряло.

Деблокирането на износа на металите ще позволи да заработят както металургичните предприятия, така и придружаващите сфери, и като резултат – увеличаване на бюджетните приходи и БВП. Капацитетът на украинската металургия и добивната промишленост е $20 млрд. постъпления годишно, казва Володимир Щелкунов – президент на Украинския национален комитет към Международната търговска палата ICC Ukraine.

При посредничество на Турция от 01 август м.г. Украйна е изнесла по т.н. зърнен морски коридор 18,4 млн. т. зърно.(УВести)