Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИТЕ ВВС СЕ НУЖДАЯТ ОТ ДВЕ-ТРИ ЕСКАДРИЛИ F-16, В САЩ ВЕЧЕ ВЪРВИ ОБУЧЕНИЕ

Западът се опасява от натрапваната от Кремъл война на изтощение, предпочита “горещата” фаза за приключи тази година

Киев, 30 януари 2023.- Ако получим две-три ескадрили многофункционални F-16, ще бъде добре, смята бившият военен пилот полковник Роман Свитан. Разглежда се също така вариант с френските Rafale и шведските Gripen. Но приоритет все пак има американска машина.

F-16

Три ескадрили – това са 30 самолета, които заедно с наличните изтребители МиГ-29 и Су-27, бомбардировачите Су-24 и щурмовите Су-25, а така също противоракетните комплекси “Patriot” ще дадат възможност нашите войски да поемат контрол върху украинското небе и да подпомогнат настъплението на наземните сили на фронта.

Днес полският премиен Тадеуш Мазовецки заяви, че Варшава е готова да даде на Украйна своите F-16, ако другите страни – членки на НАТО са съгласни. През 2021 г. Полша поръча нови F-35 – самолет пето поколение, и без проблем може да се сбогува F-16 – самолет четвърто поколение.

Още в средата на м.г. Пентагон задели $100 млн. за обучение на украинските летци и инженерно-технически състав, което, според някои експерти, вече върви. Както върви и обучението на нашите танкисти във Великобритания и Полша и оператори на “Patriot” в САЩ.

Leopard-2

На предишния “Рамщайн” преди две седмици не стана дума за самолети. Той беше “танков”. Но говорителят на родните ВВС Юрий Игнат е на мнение, че следващата среща на антипутинската коалиция в средата на февруари непременно ще бъде “авиационна” и се надява да дойдат поне две ескадрили.

Според него, многоцелевият F-16 обединява в себе си всички или почти всички функции на горепосочените типове съветски самолети. “Затова ние бихме искали да се сдобием именно с такива машини, – казва Игнат. – С тях можем както за браним въздушното ни пространство от руските ракети, а така също да изпълняваме бойни задачи в координация с пехотата”.

Пан Юрий твърди се, че нашата летищна инфраструктура в различни региони на страната вече започва да се подготвя. Според друг военен експерт – Олег Жданов, F-16 изисква по-добра писта за излитане-кацане, отколкото МиГ-29, например. По този въпрос министерството на отбраната активно сътрудничи с министерството на инфраструктурата и други ведомства. “В бъдеще тези военни летища ще могат да се превърнат в общо място за базиране на гражданската и бойната ни авиация, – казва Игнат. – Такава практика в света има”.

На въпрос, кога F-16 могат да се появят в Украйна, говорителят на родните ВВС отговори, че подготовката на летателния и инженерно-техническия състав ще отнеме поне шест месеца.

HIMARS

Западът разглежда доставка на западен тип танкове и самолети, ракети с голям радиус на действие (над 120 км) в контекста на запазване на стратегическо предимство на Украйна на бойното поле, достигнато през есента на м.г. (освобождаване на част от Харкивска област и Херсон). Там вече се опасяват, че бавните темпове на снабдяване със настъпателно въоръжение (танкове, самолети, далекобойни ракети) ще даде предимство на Кремъл и войната ще премине в трайна и изтощителна. Според The Wall Street Journal, в момента няма кой знае какви признаци, че западните санкции са в състояние да спрат агресивната Москва – за една година руската икономика не е клекнала, масови протести няма, мобилизацията върви, въпреки огромен брой убити и ранени.

Освен това, Владимир Путин се надява Западът да се умори от “украинския въпрос”. Затова, очевидно, във Вашингтон е взето решение украинската армия да бъде въоръжена с напреднало настъпателно оръжие и тази година горещата фаза на войната да приключи, а именно – украинците да освободят окупираните от Русия територии, в най-добрия вариант – с Донбас и Крим.

Виктория Нуланд

“Искаме украинската армия да се озове във възможно най-добра позиция, за да може Киев, независимо от това, как ще свърши тази война – на бойното поле и по дипломатически път, или по някакъв друг вариант, да стъпи върху значително по-изгодна основа при постигане на дългосрочен изход от нея в бъдеще, а Путин да усети стратегическа загуба”, заяви Виктория Нуланд – съвсем не последен човек в държавния департамент на САЩ, пред Сената на 26 януари т.г.

Днес е 341-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 126650 (+490 за един ден), самолети – 293, хеликоптери – 284, танкове – 3201, БМП – 6369, артилерийски системи – 2196, средства за ПВО – 221, ракетни системи за залпов огън – 453, автомобили – 5041, дронове – 1947.(УВести)