Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЕН ХОДЖЕС: БИТКАТА ЗА КРИМ ЩЕ Е КЛЮЧОВА В РУСКО-УКРАИНСКАТА ВОЙНА

Киев, 30 януари 2023.- Сражението за Крим ще стане ключово във войната на Русия против Украйна, смята Бен Ходжес – бивш командващ на войските на САЩ в Европа.

Спорен него, Киев не може да остави Крим под руски контрол, защото страната няма да е безопасност и няма да може да възстанови икономиката си. Затова генералът предлага през следващите месеци украинската армия да създава условия за окончателно освобождение на полуострова. Той намекна, че за целта Вашингтон трябва да предостави на Украйна високоточни ракети с голям радиус на действие, по-специално, ATACMS, които могат да се изстрелват от вече налични на фронта системи HIMARS. Ударите с тях ще превърнат Крим в място, непригодно за руснаците, а разрушаването на Керченския мост ще изолира полуострова, лиши го от логистиката с Русия.

Бен Ходжес разкритикува Белият дом, който все още се въздържа от предоставя на Украйна на ракети с голям радиус.

Същевременно, в Твитър се появи съобщения и снимка с група украински военнослужещи, пристигнала във Великобритания за обучение за боравене с танковете Challenger-2. Лондон предоставя на Украйна една рота с тези машини.

С военна западна помощ и героизма на украинската армия 2023 г. задължително ще стане победоносна за нас, категорично заяви преди два дни президентът на Украйна Володимир Зеленский.(УВести)