Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗА КАКВО ЩЕ СТИГНЕ НОВОТО ОРЪЖИЕ, ОБЕЩАНО НА УКРАЙНА В РАМЩАЙН

София, 25 януари 2023.- Ако Украйна получи новото оръжие, което й обещават страните от НАТО, тя би могла да си върне териториите, завзети през 2022 г., но надали и земите, откъснати през 2014 г. Това е общата оценка на песимисти и оптимисти сред експертите, пише Татяна Ваксберг в “Свободна Европа“.

Миналия петък, 20 януари, Киев получи обещание за голямо количество ново оръжие. Това стана на осма среща на страните от НАТО в американската база в Рамщайн (Германия).

Добрата новина за украинците е в количеството и вида на техниката, която включва най-вече настъпателно оръжие. Лошата е в липсата на танкове “Леопард-2” и далекобойни ракети, които се очакваше да се предоставят.

Валерий Залужний

Какво ще получи Украйна

Все още няма единен списък на оръжието, което страните от НАТО предоставят на Украйна след срещата си в Рамщайн. Има само непълни данни от отделни държави, които цитираме тук.

– 3 хеликоптера Sea King, които могат да се използват и срещу подводници (от Великобритания).

– 14 танка Challenger 2 (от Великобритания);

– 40 колесни танка AMX-10 RC (от Франция);

– десетки 155 мм и 122 мм гаубици и снаряди за тях, стотици “Карл Густав” и муниции за тях (от Естония);

– 19 френски 155 мм артилерийски оръдия Caesar (от Дания);

– бойни машини (Stridfordon 90, CV 90), преносими противотанкови ракети NLAW, гранатомети АТ4, 155 мм самоходна артилерийска установка Archer (от Швеция);

– тежка артилерия и муниции (от Финландия);

– 59 бойни машини Bradley, 90 БТР Stryker, 53 машини MRAP, 350 бронирани коли HMMWV;

– снаряди за системите Nasams, муниции за системите Himars и много друго (от САЩ);

– 200 бронирани коли Senator и една система за противовъздушна отбрана Nasams (от Канада).

Добрите новини за Украйна

Голяма част от предоставеното оръжие е настъпателно, а не отбранително, както беше доскоро. До есента САЩ, и други страни с развита военна индустрия не говореха за настъпателно оръжие – предимно от опасения, че Украйна би могла да го използва срещу територия на Руската федерация.

Роман Свитан

Сегашният обрат означава, че Западът е решил да захрани Украйна с настъпателно оръжие, казва бившият украински летец и полковник от запаса Роман Свитан. Според него, за всеки ден ще имаме по 33 хил. снаряда, а сега изстрелваме по 5 хил. до 7 хил. на ден. “За такава помощ не можехме и да мечтаем преди половин година”, казва Михайло Самус – украинският военен експерт, пред ТВ Current Time.

Какво искаше Украйна

През декември главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужний в една своя статия изброи оръжието, от което има нужда. “Трябват ми 300 танка, 600-700 бойни машини, 500 гаубици” написа той и според нето, тогава би било реалистично Украйна да си върне териториите, окупирани след 24 февруари 2022 г.

Засега Германия не предоставя очакваните от нея танкове “Леопард 2”. Тя разполага с общо 212 такива машини и с още около 100 други, които се ремонтират, написа в Шпигел. Преди няколко месеца Берлин е определил 19 от танковете като подходящи да се предоставят на Украйна, но идеята е била изоставена, пише изданието.

Според Михайло Самус, позицията на Германия не означава, че Украйна ще остане без танкове. Той изброява: Чехия ремонтира 100 съветски танка, които е обещала да достави през 2023 г. Обещаните френски и британски танкове са 54. Има поне още четири държави, които са готови да предадат на Украйна собствените си германски танкове “Леопард 2”, – Финландия, Полша, Чехия и Словакия. Роман Свитан добавя още един пакет, за който се водят преговори – почти 80 съветски танка от Кипър.

“Леопард-2”

Всичко това не прави 300 танка, които искаше през декември генерал Залужний, но пък е много повече от половината.

Що се отнася до бронираната техника, тя е два пъти повече от очакваното. “Искахме 700, а сега излиза, че ще получим над 1000. А ако добавим и бронирани коли, излиза, че ще получим двойно повече от исканото4, казва Роман Свитан.

Едно неизвестно

Сред оръжието и техниката, обсъждани на срещата в Рамщайн, не се споменава за авиационната бомба GBU 39 – била е обсъждана с Украйна, а сега не е отказана, но не се казва и че ще бъде доставена, твърди Роман Свитан.

GBU 39 се изстрелва от изтребители на разстояние 110 км, но може да бъде изстрелвана и от земята – например от системите Himars. Във втория случай обсегът й е 150 км. Ако получим това, Украйна ще може да държи под огневи контрол всяка точка от своята територия, макар и без Крим, уточнява Михайло Самус.

Лошите новини за Украйна

Пред Украйна има два основни проблема: обещаните танкове не са в достатъчно количество, а доставките на заявеното оръжие пристигат твърде бавно.

Ето какво казва военният експерт Павло Лакийчук пред ТВ Current Time: “Това, което ни обещаха през октомври-ноември, все още е в процес на пристигане, “Зузаните” например”.

Zuzana 2 е самоходна артилерийска машина, която стреля на повече от 40 км. Произвежда се в Словакия. Договорът за доставянето й беше подписан в началото на юни 2022 г. Четири машини бяха предадени на Украйна през август, а други две – през октомври. Други 16 ще пристигнат през 2023 г.

Срещата в Рамщайн на 20 януари е само началото на един процес, казва Михайло Самус. Той смята, че бронираната техника и боеприпасите ще стигнат до Украйна много бързо, а до два месеца вече ще се използват. Той допуска, че германските танкове, които са собственост на други страни, също ще стигнат за толкова кратък срок.

Защо непрекъснато се говори за танкове

През 2014 г. Русия анексира полуостров Крим, а части от Донецка и Луганска област се озоваха под контрола на проруски сепаратисти. В следващите осем години линията на фронта беше дълга 403 км, казва генерал Залужний.

На 24 февруари 2022 г. Русия започна пълномащабна война на цялата територия на Украйна. От есента до този момент линията на фронта е 1500 км. По част от нея Русия е изградила отбранителни съоръжения, в това число и бетонни. За да ги пробие, Украйна има нужда от много техника и преди всичко от танкове.

За какво стига обещаното оръжие

Изчислението на ген. Залужний за техниката, която е нужна, е за операции, които да върнат на Украйна само онази територия, която тя е имала към началото на 2022 г. Той не е казвал, какво му трябва, за да може Украйна да отвоюва Крим и завзетите земи в Донецка и Луганска област.

От списъка на Залужний е преизпълнено искането за бронирана техника, в момента се изчислява количеството на гаубиците, а обещаните танкове са по-малко от нужното и с някои изключения няма как да стигнат бързо до фронта.

Това количество, заедно с наличното до този момент, не е достатъчно дори за да се отблъсне руската армия до позициите й отпреди войната от 2022 г., казва украинският военен експерт Олексий Гетман. Той допуска, че въоръжението ще помогне за възможни отделни пробиви. Но за Самус и Свитан украинското настъпление скоро ще стане възможно, но те не твърдят, че с обещаното оръжие Украйна ще може да си върне Крим и Донбас, четем в “Свободна Европа“.