Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОЧТИ 60% ОТ УКРАИНЦИТЕ ПОДКРЕПЯТ ОТКАЗ ОТ РУСКИТЕ И СЪВЕТСКИ ТОПОНИМИ

Руското нахлуване преди почти една година катализира антируските и антисъветските настроения у нас

Киев, 23 януари 2023.- Отказ от руските и съветските топоними (наименования) се подкрепя от 59% от украинците, показва социологическото проучване на фонда “Демократични инициативи”. Против са 13,2%, 18,6% са равнодушни към тази тема, а 9,3% се затрудняват с отговор.

Прави впечатление, че най-много “негативни” и равнодушни има в Южна Украйна, съответно, 33,1% и 28,2%. В този регион само 22,8% казват “да” на преименуването. И това след 11 месеца война, разрушения, жертви, окупация (Херсон, част от Запорожка области) и интензивни ракетни удари (Днипро)! Дори в Източна Украйна (Харкив, Донбас) този въпрос се подкрепя от 52,3%. А лидира, както винаги, когато става дума за десъветизация и дерусификация, Западна Украйна – 83,6% са “за”.

Тъгуват ли украинците да СССР? Да, но само 12% от допитаните. За 75% от нашенците разпадът на Съветския съюз е положителен факт. Ала има още 15% от тези, които не знаят, какво да отговорят. Както пише журналистът Остап Дроздов, над 30 г. след смъртта на съветската империя 27% продължават да живеят в света на митологията за “великия СССР”. Радва това, че спрямо 2020 г., т.е,. преди по-малко от три години, броят на положително оценяващите разтурване на Съветския съюз се увеличи от 49% до гореспоменатите 75%.

И още едни интересни данни. Как разпадът на СССР се разглежда от украиноезичните и от рускоезичните украинци? При първите – 67,2% “за”, а при вторите – 38,2% “за”. Същевременно, съжаление изразяват 7,2% от първите и… 30,1% от вторите, т.е., от рускоезичните.

Над 73% от допитаните осъждат СССР като комунистически тоталитарен режим. Не са съгласни с това 14%. През 2020 г., т.е., шест години след нахлуването на руската армия в Крим и в част от Донбас, този въпрос е разпределял украинците на три еднакви групи: 1/3 – осъждали, 1/3 – не осъждали, и 1/3 – нямали отговор.(УВести)

Нашата справка:

Съгласно решения на Върховната Рада и постановления на правителството след 2014 г. по цяла Украйна се извършва мащабно преименуване и заличаване на всичко, свързано с Русия и СССР. В В Киев, например, метростанциите са получили нови, украински, имена, в Одеса е бил демонтиран паметник на Екатерина II, в Полтава – паметник на Александър Пушкин, а в Харкив – паметник на маршал Георгий Жуков. И така се прави навсякъде.