Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ФК “ЛЕВСКИ” ПОДКРЕПЯ УКРАЙНА, НЯМА ДА ИГРАЕ КОНТРОЛИ С РУСКИ ОТБОРИ

София, 22 януари 2023.- След натиска от страна на голяма част от “синята общност” ръководството на ФК “Левски” официално отмени предвидените контролни срещи с руски отбори по време на подготвителния зимен лагер в Дубай.

За български медии Наско Сираков – в момента мажоритарен собственик на акциите на клуба, заяви, че единството на “сините” е преди всичко.

“Левски” трябваше да изиграе три срещи с руски отбори – “Краснодар”, “Урал” и “Спартак” (Москва). И това предизвика недоволство сред феновете, защото Русия като агресор, нападнала Украйна, е изключена от всички международни състезания и много от европейските отбори отказват да играят с нейните тимове дори неофициални срещи. Последваха редица публични прояви на “сините”, най-вече по ТВ и във Фейсбук, след което протестът се прехвърли и към “Герена” – клубен стадион “Виваком Арена – Георги Аспарухов” в София. Участниците в акцията окачиха транспаранти “Не легитимирайте путинския тероризъм”, “Контроли с руските отбори? “Левски” значи свобода, а не тирания!”, “BOYCOTT TERRORUSSIA”, “Путин х…о”.

Акцията на “Герена”

Пред “УВести” Емил Димитров – предприемач, привърженик на “Левски” с многогодишен стаж и акционер в клуба, заяви, че подкрепя тази акция на “сините” и решението на ръководството на ФК. “Левски” е един от най-старите клубове в България и е гордостта на народа, затова трябва да остане неопетнен, чист като самият Васил Левски, – сподели пан Емил и добави. – Истината е само едва – “Левски” София!”

Емил Димитров: “Левски” е основан през 1914 г. и е гордостта на народа”

Но, за съжаление, не всички български отбори последваха примера на “Левски”. Контроли с различни руски тимове ще играят “Ботев” (Пловдив), “Локомотив 1929” (София) и “Славия” (София).

Ванци Стефанов

Според сайта “Сега”, президентът на “Славия” Венцислав Стефанов, който обича да се пъчи с фланелката с изображение на Путин, например, заяви: “Пълна простотия е да изключат всички руски отбори от състезанията. Рано или късно всички ще се убедят в това. Русия е най-могъщата държава и скоро всички ще бъдат на колене пред Русия, включително шефове в Полша, Брюксел и където и да било”. Както се казва, no comment.(УВести)

Нашата справка:

Преди да падне Мариупол и “Азовстал” след многоседмични руски бомбардировки през май 2022 г., сектор “Б” на стадиона на ФК “Левски” се обяви за подкрепа на защитниците му и града.