Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВАДИМ СКИБИЦКИЙ: ПРОЛЕТТА И НАЧАЛОТО НА ЛЯТОТО ЩЕ БЪДАТ РЕШАВАЩИ В ТАЗИ ВОЙНА

Киев, 22 януари 2023.- Пролетта и началото на лятото ще бъдат решаващи в тази война, смята Вадим Скибицкий – официален представител на ГУР към министерството на отбраната на Украйна.

Вадим Скибицкий

Според него, ако плановете на Русия, която в момента трупа жива сила и средства за офанзива, се провалят, това ще е краят на Путин и руската държава.

В ГУР допускат, че основни сражения ще има в Донецка и Луганска област. Ново руско настъпление към Киев от Беларус и в Южна Украйна е малко вероятно. На запорожкия фронт и при влизане в Крим руснаците предимно ще се отбраняват, затова и изграждат там отбранителна линия.

“Някъде през юли вече ще можем да говорим за края на войната, – казва Скибицкий в интервю пред електронното издание “Delfi”. – Какво ще е по-нататък, ще се въздържа да прогнозирам, да преминем най-напред първия етап”.

Същото – подготовка на руснаците за офанзива, твърди и Олексий Данилов – секретар на Съвета за националната сигурност и отбрана на Украйна. Само че, според него, освен в Донбас, Кремъл ще се опита на направи пробив на запорожкия фронт и да прекъсне нашата логистика в Западна Украйна, удряйки от Беларус. “В момента Москва разгръща мощна информационна атака, която включва лъжи, манипулации, фейкове и дезинформация, активизиране на своите агенти за влияние”, допълва той. Кремъл винаги прави така преди да започне да стреля с оръдия и танкове, допълва той.

Олексий Данилов

Днес е 333-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 120760 (+600 за един ден), самолети – 287, хеликоптери – 277, танкове – 3145, БМП – 6268, артилерийски системи – 2144, средства за ПВО – 220, ракетни системи за залпов огън – 445, автомобили – 4932, дронове – 1892.(УВести)

Нашият коментар:

Преди три дни се състоя осма среща във формата “Рамщайн”. От партньорите си Украйна ще получи много оръжие, но… без танкове. Киев настоява за немски машини “Леопард-2”, но канцлерът Олаф Шолф, въпреки критики в Бундестага, засега отказва. А украинската армия се нуждае от общо 300 бройки. Без тази армада тя не може да предприеме настъпление и освобождаване на окупираните територии. Всичко, което се дава на Украйна, е с цел тя да не загуби, а не да спечели, казват някои военни експерти. Старата Европа – Германия, Франция, Италия, Австрия, Испания, Гърция (без Великобритания и Нидерландия), продължава да бъде предпазлива спрямо Кремъл. Докато Новата Европа – Полша, Чехия, Словакия, Литва, Латвия, Естония, Финландия, е по-активна в помощта си за Украйна.