Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДЕВЕТ СТРАНИ СА ПОДПИСАЛИ “ТАЛИНСКА ДЕКЛАРАЦИЯ” ЗА ВОЕННА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

Киев, 20 януари 2023.- Девет европейски страни, представлявани от министри на отбраната или техните заместници, са подписали “Талинска декларация” за безпрецедентна военна помощ за Украйна.

Тези девет страни са: Великобритания, Латвия, Литва, Естония, Полша, Словакия, Чехия, Дания и Нидерландия.

Подписалите декларацията смятат за военни престъпления руски удари по цивилно население и гражданска инфраструктура на Украйна и ги окачествяват също така като терор. “Заедно ще продължим да подкрепяме Украйна в преминаването й от съпротива към изгонване на руските войски от украинската земя. С обединени усилия на членовете и партньорите на Алианса гарантираме, че глобалната военна подкрепа ще бъде максимална стратегическа и координирана”, четем в декларацията.

Отделно се набляга, че новото ниво на подкрепата на Украйна изисква предоставяне на танкове, системи за ПВО и ПРО, високоточно оръжие с по-голям радиус на действие, което да позволи украинската армия да удря по руската логистика и командни пунктове на окупираната територия.

Днес във военната база в Рамщайн в Германия се провежда осма среща на министрите на отбраната на 50 страни от антипутинската коалиция.(УВести)