Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЕНЕРАЛ ЛЛОЙД ОСТИН ОТКРИ ОСМИ “РАМЩАЙН”, ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИЙ МОЛИ ЗА ТАНКОВЕ И F-16

Киев, 20 януари 2023.- “Настана решаващ момент за Украйна и света”. С тези дума генерал Ллойд Остин – министър на отбраната на САЩ, откри VIII заседание с участие на колегите си от 50 страни от антипутинската коалиция.

Срещата се провежда в американската военна база в Рамщайн в Германия (земя Рейланд-Пфалц).

Освен военни министри или техните заместници, в нея участват също така Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО, генерал Марк Мили – председател на Обединения комитет на началниците на щабовете на САЩ, Олексий Резников – министър на отбраната на Украйна.

Към събралите се онлайн се обърна украинският президент Володимир Зеленский и помоли да се ускори военна помощ за нас.

Володимир Зеленский

“Мога сто пъти да ви благодаря, и това ще бъде абсолютно справедливо и честно, изхождайки от това, което вече сте направили. Но стотици благодарности не са стотици танкове, – каза Зеленский. – Можем да изговорим хиляди думи, но те не могат да заместят оръдия, необходими против руската артилерия, или зенитни ракети, нужни да защитим нашите хора от руските въздушни удари”. Но, според него, времето не е нашият съюзник, а на руснаците. “Трябва да бързаме, времето трябва да се превърне в наше общо оръжие”, – подчерта президентът.

В края на изказването си Володимир Зеленский призова до следваща среща на коалицията да се вземе решение за предоставяне на Украйна ракети с голям радиус на действие и самолети F-16.

F-16

Междувременно, днес правителството на Нидерландия заяви, че е готово да ни даде F-16, ако се обърнем към него. През юни м.г. САЩ са заделили $100 млн. за подготовка на украински летци за този тип самолети.(УВести)