Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЮЛИЯ СВИРИДЕНКО: СЛЕД ВОЙНАТА СЕ ОЧАКВА ИНВЕСТИЦИОНЕН БУМ В УКРАЙНА

Киев, 19 януари 2023.- След като войната свърши трябва да се очаква инвестиционен бум в Украйна, смята 38-годишната Юлия Свириденко – украински министър на икономиката.

Юлия Свириденко

В Давос, където се провежда Световния икономически форум, тя заяви, че двигателите за възраждане на страната ще бъдат четири отрасъла:

– производство на високотехнологично оръжие;

– металургия, добивна промишленост и машиностроене;

– селско стопанство и хранителна промишленост;

– IТ-сфера.

Според пани Юлия, на следващия ден след победата Украйна ще се превърне в световна инвестиционна Мека. Компаниите, които ще инвестират в страната ни, осъзнават, че става дума не само за украинския пазар, но и за пазара на ЕС, защото Украйна ще бъде в ЕС. Именно частни международни инвестиции могат да станат ядро за възстановяване на родината ни.

Но има един много важен въпрос – как тези инвестиции ще бъдат застраховани? Според Свириденко, Украйна има механизъм за застраховане от рискове. Става дума за международни агенции MIGA (Multilateral Investment Guarantee Agency) и DFC (U.S. International Development Corporation) – именно опит за работя с тях правителството иска да прилага към всички страни, които желаят да инвестират у нас, каза тя.

Денис Шмигал

През юни в Лондон ще се проведе конференция за възстановяване на Украйна, заяви украинският премиер Денис Шмигал. Първата такава среща се състоя в швейцарския град Лугано в края на м.г.

Според предварителни оценки, войната причини на Украйна щети в размер на над $700 млрд.(УВести)