Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНЦИТЕ ВЕЧЕ СА В ОКЛАХОМА, ОБУЧАВАТ СЕ ДА БОРАВЯТ С “PATRIOT”

Киев, 19 януари 2023.- Украинските войници вече са в САЩ и във Форт-Сил (Fires Center of Excellence) в Оклахома започват да се обучават за работа с противоракетния комплекс “Patriot”, съобщи Пат Райдър – говорител на Пентагона.

Предполага се, че на нашата група, която се състои от сто войника, ще потрябват няколко месеца, за да могат пълноценно да бранят небето над Украйна от руските балистични ракети “Искандер” (и не само).

Обичайно за подготовка на един екипаж за “Patriot” са необходими 10 месеца, но, според Олексий Резников – министър на отбраната на Украйна, нашите ще могат да се справят за 10 седмици.

Взето е решение Украйна да получи системите “Patriot” от САЩ, Португалия и Швеция.

Ллойд Остин

Въпросите за военна помощ на Украйна ще се разглеждат и днес във военната база Рамщайн в Германия, където ще се състои поредна среща на водачите на отбранителните ведомства на 50 страни, които влизат в антипутинската коалиция. Предвижда се в нея да участва лично и министърът на отбраната на САЩ генерал Ллойд Остин. В Берлин той отделно ще се види с Борис Писториус, преди няколко дни назначен за ръководител на немското военно ведомство.

САЩ подготвят нова военна помощ за Украйна в размер на $2,5 млрд. Предвижда се тя да включва бойни машини Bradley и Stryker, противоминни машини MRAP, боеприпаси за артилерийски системи и за ракетни комплекси HIMARS.

Канада предоставя на украинската армия 200 бронетранспортьора Senator. Полша, Финландия, Испания и Португалия се подготвят да ни дадат немски танкове “Леопард-2”. Великобритания изпраща танковете си Challenger-2 и ракети Brimstone. Естония подготвя пакет военна помощ – боеприпаси за гаубици 155 и 122 мм, хиляди снаряди, камиони за тяхното транспортиране, над 100 противотанкови гранатохвъргачки Carl-Gustav и над 1000 боеприпаси за тях.(УВести)