Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ЕВРОДЕПУТАТИ ПОДКРЕПИХА СПЕЦТРИБУНАЛ ПРОТИВ РУСИЯ И БЕЛАРУС

София, 19 ануари 2023.- Само 7 от общо 17 български евродепутати гласуваха днес за създаване на специален международен трибунал за разследване на престъпления на Русия и Беларус в Украйна, съобщава електронното издание clubz.bg.

Петимата български евродепутати от БСП и двамата от ВМРО не посмяха да участват в днешното гласуване. При вота на резолюцията “За наказване на престъплението агресия, извършено срещу Украйна” те изчезнаха от електронната система на Европарламента. Стама дума за левите Иво Христов, Цветелина Пенкова, Сергей Станишев, Петър Витанов и Елена Йончева, както и за националистите, представящи се за консерватори, Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Те не са нито “за”, нито “против”, нито “въздържали се”. Просто ги няма.

Колективното отсъствие от вота е пореден бойкот от българските социалисти да се присъединят към обща позиция на левите сили в Европа против войната в Украйна. Те се укриха от гласуване и на 23 ноември м.г., когато Европарламентът обяви с голямо мнозинство Русия за държава – спонсор на тероризма.

Днешната резолюция, която няма задължителен характер, бе приета с 472 гласа. Против бяха 19, при 33 въздържали се.(УВести)