Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БОМБИТЕ GLSDB ПРАВЯТ КЕРЧЕНСКИЯ МОСТ МНОГО ПО-УЯЗВИМ, НАМЕКВА ГЕНЕРАЛ ХОДЖЕС

Киев, 19 януари 2023.- След като украинската армия получи бомби GLSDB с наземно изстрелване, Керченският мост ще се превърне в много по-уязвим обект, смята американският генерал Бен Ходжес – бивш командващ на войските на САЩ в Европа.

генерал Бен Ходжес

В Twitter той написа, че животът съвсем скоро ще стане неудобен за руския флот, авиация и камиони с боеприпаси в Крим и ремонтните екипи ще имат доста работа.

Очаква се с новия пакет военна помощ в размер на $2,5 млрд. САЩ да предоставят на Украйна и бомбите GLSDB, способни да поразяват цели на разстояние до 150 км. В този радиус влиза както Керченския мост, свързващ Крим с руския Краснодарски край, така и сухопътния коридор от Мариупол покрай Азовско море до полуострова.

Някои американски медии съобщават, че след месеци дискусии с Киев в администрацията на президента Джо Байдън най-сетне са взели решение да дадат на Украйна системи за нанасяне на удар по военни обекти в окупирания през 2014 г. от руснаците Крим.(УВести)

Нашата справка:

Бомбите GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb), разработени от американската компания Боинг и шведската компания Сааб, се базират на авиационната бомба GBU-39B SDB и двигателна част от американската ракета M26. Като платформа за изстрелване се използват системи М270 MLRS и М142 HIMARS, с които украинската армия вече разполага и успешно използва. Тези бомби, управлявани по GPS, са способни да поразяват цели на разстояние до 150 км. Досега западните страни не са предоставяли на Киев оръжие, което може да удря на разстояние повече от 80 км.