Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ПОКРИВА САМО 50% ОТ БЮДЖЕТНИТЕ РАЗХОДИ, ЕС ЩЕ НИ КРЕДИТИРА С 18 МЛРД. ЕВРО

Киев, 17 януари 2023.- Чрез вътрешните приходи Украйна финансира само 50% от държавния бюджет за тази година, заяви Юлия Свириденко – министър на икономиката на страната ни. Тези средства идват от бизнеса, т.е., от данъците, които ние събираме, и други постъпления, допълни тя.

Останалите 50% се покриват от западните партньори на Украйна – чрез преференциални кредити и грантове. Днес, например, Киев получи 3 млрд. евро – първи транш от 18 млрд. кредит, който ЕС ни дава и който ние ще получим през тази година за покриване на бюджетен дефицит.

По време на Световния икономически форум в Давос пани Юлия сподели, че в момента Киев преговаря с чуждестранните си партньори за подкрепа, която да помогне украинският бизнес да се върне в Украйна, и да се привлекат нови инвестиции. Във връзка с това министърката засегна въпрос за необходимост от нов механизъм за застраховане на вложения в нашата икономика в условия на войната.

“Помолихме експертните кредитни агенции да преразгледат тяхното портфолио и да предложат такива продукти, които да удовлетворят компании, заинтересовани да инвестират в Украйна именно сега, – каза тя. – Нуждаем се от инвестиции именно сега, без да чакаме края на войната”.

През 2022 г. украинската икономика е паднала с 30,4%. Кредитът на ЕС предвижда Украйна като кандидат-член да извърши необходимите реформи. Всеки месец правителството ни има нужда от $5-6 млрд. за обслужване на държавната, отбранителната, социалната, пенсионната сфера.(УВести)