Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКА РАКЕТА, УДАРИЛА ЖИЛИЩЕН БЛОК В ДНИПРО, УБИ 20 ДУШИ, МНОГО ХОРА СА В НЕИЗВЕСТНОСТ

Киев, 15 януари 2023.- Руската ракета Х-22, ударила вчера многоетажен жилищен блок в гр.Днипро и разрушила цял вход, е убила 20 души, съобщиха от местната управа. Ранените са 73, но под развалините трябва да има още хора, поне 40 души, твърдят оцелелите съседи.

В разрушения вход 72 апартамента са тотално разрушени, а в съседните входове – 164 са повредени и изискват ремонт. Жилище трябва да се намери за над 400 души, обитавали 236 апартамента в този блок.

Местите власти са задействали над 500 спасители и много техника. Помагат и доброволци.

Вчерашният масиран удар е бил 12 поред от 10 октомври м.г., когато Русия започна да се цели по нашата електроенергийна и преносна мрежа. Вчера са били изстреляни 38 различни крилати ракети, като 25 от тях нашата ПВО успя да свали. “Но ние все още нямаме с какво да сваляме такива ракети, като Х-22, предназначени да удрят самолетоносачи, – заяви генерал Микола Олешчук – командващ на украинските ВВС. – А именно такава ракета улучи жилищен блок в Днипро”. Те се свалят с противоракетни системи, като “Patriot”, които Украйна ще получи след няколко месеца, или SAMP-T.

Генералът уточни, че вчерашният ракетен удар е нанесен от стратегически бомбардировачи Ту-22М3 от района на Курска област и Азовско море. Той опроверга твърдението на президентския съветник Олексий Арестович, според когото руската ракета е паднала върху злощастния блок вече след като е била свалена от нашата ПВО. “Моля, информацията за нас да се проверява преди да бъде тиражирана, – призова генерал Олешчук. – Няма никакво съмнение, че това е била Х-22”.

Крилата ракета Х-22

В снощното си обръщение президентът Володимир Зеленский заяви, че изпълнителите на това злодеяние ще бъдат установени. “И те няма да могат да се скрият зад щампа “изпълнявах заповед”, каза той.

В ООН представителят на Украйна призова Русия като страна-терорист да бъде изключена от Съвета за сигурност.(УВести)