Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЖУРИТО В СУ “СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ” ОПРЕДЕЛИ КОЙ Е ПОБЕДИТЕЛ В КОНКУРСА ПО УКРАИНСКИ ПРАВОПИС

София, 13 януари 2023.- Вчера се проведе VII Студентски конкурс по украински правопис, организиран от Катедрата по славянско езикознание във Факултета по славянски филологии на Софийския университет “Св.Климент Охридски”. Проявата се подкрепя от Посолството на Украйна в България.

СУ “Св.Климент Охридски”, аудитория “Михайло Драгоманов” – участниците в конкурса пишат диктовка

“УВести” научи, че конкурсът включваше два компонента – диктовка и тестови задачи от затворен тип. В конкурса участваха студенти-украинисти от първи, втори, трети и пети курс. Диктовката беше прочетена от първия секретар в родната амбасада пани Ирина Козик.

След като провери всички работи, журито с председател д-р Лилия Желева и членове – преподаватели по украински език, реши, че най-добре с поставената задача се справи Оля Божекова – студентка-украинистка в трети курс. На второ място се класира петокурсничката Зейнеб Реджебова, а на трето – Мария Николова, втори курс.

През март 2023 г. те ще представят Софийския университет “Св.Климент Охридски” на VIII Международен правописен конкурс по украински език, който се организира от Ягелонския университет в полския град Краков.(УВести)