Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЛИТВА И ПОЛША ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА ПОДКРЕПЯТ УКРАЙНА И ЩЕ Й ПОМАГАТ ДА ВЛЕЗЕ В НАТО

Киев, 12 януари 2023.- Вчера в гр.Лвив (Западна Украйна) украинският президент Володимир Зеленский се срещна с литовския и полския си колеги Гитанас Науседа и Анджей Дуда. Страните подписаха декларация за по-нататъшна подкрепа на Украйна, която се отбранява от нападналата й Русия.

Съобщава се, че това е втора среща на държавните глави от т.н. “Люблински триъгълник”. По време на нея беше акцентирано върху вековното стратегическо партньорство между Литва, Полша и Украйна и решимостта на Вилнюс и Варшава да предоставят на Киев всякаква възможна помощ за защита от руската военна агресия.

“Литва и Полша потвърдиха решимостта си да продължат да предоставят военна, политическа, дипломатическа, икономическа и хуманитарна помощ на Украйна, – заяви Науседа. – Войната в Украйна е войната на свободния свят срещу диктатора, срещу терористичната държава Русия и ние ще бъдем с Украйна до победа”.

Според литовския президент, с наближаването на срещата на върха на НАТО във Вилнюс ние заедно с президентите на Украйна и Полша се споразумяхме да съсредоточим усилията си върху постигането на по-нататъшните цели на евроатлантическата интеграция на Украйна. Членството на Украйна в ЕС и НАТО са стратегическите цели на Украинската държава и е вписано в Конституцията на страната. “Този свой стремеж днес украинците защитават с оръжие в ръка, – заяви Науседа.- Затова наш дълг е да направим всичко възможно, за да им помогнем и всичко това да стане реалност”.

В подписаната от страните декларация се отбелязва, че Вилнюс, Варшава и Киев ще продължат тристранните консултации с цел укрепване на сигурността на Украйна.

Това е третото посещение на Гитанас Науседа в Украйна от началото на руската военна инвазия (24 февруари 2022 г.), а за Анджей Дуда – четвърто.

За срещата на лидерите на страните от “Люблинския триъгълник” не се съобщаваше предварително заради съображения за сигурност.(УВести)