Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСНАЦИТЕ ГИНАТ, КАТО МУХИ, САМО И САМО ДА “ЗАРАДВАТ” ПУТИН СЪС… СОЛЕДАР

Киев, 11 януари 2023.- Дори да превземат градчето Соледар, това няма да означава обкръжение на съседния, стратегически и логистически много важен, град Бахмут, твърдят от Американския институт по изучаване на войната (ISW).

Наемниците от ЧВК “Вагнер” са прехвърлени от Бахмут към Соледар и искат на всяка цена да го превземат. Някои руски блогери са го “превзели” още преди два дни, но после са били принудени да опровергаят тази информация. Но на Москва е нужна поне някаква политическа победа, защото след загуба край Харкив и Херсон тя няма с какво да зарадва зомбирания от кремълската пропаганда руснак.

От украинската страна заявяват, че там се водят жестоки сражения. Руснаците хвърлят в атака все нови и нови сили. Има много жертви, особено сред вербуваните затворници-рецидивисти, които никой не ги жали. За тях говори и CNN, като се позовава на очевидец – един украински войник.

Главният редактор на “Цензор.Нет” Юрий Ботусов, който е на място, край Бахмут, също твърди, че ситуацията е тежка, но същевременно е контролируема. “Нашето командване работи съгласувано, имаме достатъчно бойци и боеприпаси, никой не мисли да отстъпва”, написа той.

Бахмут (по съветско време – Артьомовск) и Соледар се намират в Донецка област, която Кремъл е обявил за руска територия. Преди войната в Бахмут е имало 70 хил. жители, а в Соледар – 10 хил. Между двата града – 12 км. В момента те са полуразрушени, но не всички жители са се евакуирали. Основният поминък в района – производство на гипс и сол (там има подземни солници). Говори се, че именно към тези производства се е насочил Евгений Пригожин – бизнесмен и финансист на ЧВК “Вагнер”.

Днес е 322-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 112960 (+490 за един ден), самолети – 285, хеликоптери – 275, танкове – 3094, БМП – 6159, артилерийски системи – 2078, средства за ПВО – 217, ракетни системи за залпов огън – 437, автомобили – 4826, дронове – 1862.(УВести)