Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“FINANCIAL TIMES”: МОСКВА НЕ Е УВЕДОМИЛА ПЕКИН ЗА НАХЛУВАНЕТО СИ В УКРАЙНА

Киев, 10 януари 2023.- В Китай е уволнен Ле Юйчен – заместник-министър на външните работи, съобщава “Financial Times”.

Според изданието, което се позовава на няколко свои източника, Москва не е уведомила Пекин за пълномащабното си нахлуване в Украйна.

Владимир Путин на закриване
на Зимната олимпиада в Пекин

През февруари м.г. руският президент Владимир Путин е бил в Китай на закриване на Зимните Олимпийски игри, виждал се с китайския лидер Си Дзинпин, но само му е намекнал, че Кремъл “може да предприеме всякакви мерки”, ако Украйна нападне Русия. В Пекин тази информация са разбрали като сигнал за “възможни ограничени военни действия, но не и като пълномащабно нахлуване”.

Ле Юйчен

Именно това – грешна преценка на действията на Кремъл, е станало причина да бъде освободен Ле Юйчен, който в китайското МВнР е ръководил аналитичен екип по руско направление. Чиновникът е бил преместен на работа в Националната администрация за радио и телевизия на длъжност заместник-председател. В йерархията на кадровата политика на КПК този пост е със две стъпала по-нисък, отколкото предишния. А това означава, че пропускът на Ле Юйчен е много сериозен.

Изданието също така твърди, че в частни разговори някои китайски функционери вече изказват определено недоверие към кремълския лидер. В Пекин предполагат, че Русия едва ли ще спечели в Украйна. Нещо повече, допуска се, че от този “конфликт” (така в Китай наричат руско-украинската война) Москва ще излезе като “второстепенна държава”, значително отслабнала в икономическо и дипломатическо отношение, и нейното влияние на световната арена силно ще намалее.

Същевременно “Financial Times” отбелязва, че Пекин подготвя “фундаментален рестарт” във външната и икономическата си политика, като ще наблегне върху подобряване на отношенията си с Европа. На Стария континент са заинтересовани от сближаване с Китай и се надяват, че с влиянието си върху Кремъл китайското ръководство ще спомогне за озаптяване на Москва, която от време навреме заплашва света с използване на ядрено оръжие, пише изданието.(УВести)