Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БРАЧЕН БУМ В УКРАЙНА В НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА, НО РАЖДАЕМОСТТА Е ПАДНАЛА

Киев, 10 януари 2023.- В началото на руското нахлуване (24 февруари м.г.) в Украйна е фиксиран брачен бум, като най-много бракове са регистрирани в прифронтовите територии, съобщават от родното министерство на правосъдието.

Преди войната, например, през януари м.г. е имало над 10 хил. сватби, през февруари – над 14 хил., а през март, т.е., веднага след нахлуването, вече почти 21 хил. регистрации, като пикът се пада върху юни, юли и август – над 24-25 хил. месечно. За 11-те месеца на 2022 г. броят на нови семейства е нараснал с 5% спрямо 2021 г., като е надхвърлил 210 хил.

Но, същевременно, за периода януари-ноември на м.г. са родени едва 195 хил. бебета, което е с над 30% по-малко спрямо 2021 г. Допуска се, че намалението има обяснение: бременните украинки, избягали от войната, са раждали в чужбина и не са регистрирали рожбите си нито в украинските посолства, нито в Украйна.

Съобщава се, че през 2022 г. в страната ни броят на новородените момчета и момичета е бил приблизително равен: съответно, 51,5% и 48,5%.

Какви имена са давали родители на децата си? При момичетата доминират София, Мария, Анна, Соломия, Анастасия, Стефания, а при момчетата – Максим, Артем, Олександр, Марк, Дмитро, Макар, Матвий. Но се срещат и екзотични: Джевелина или Байрактар.(УВести)