Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСНАЦИТЕ СЕ ОПАСЯВАТ ОТ УКРАИНСКО НАСТЪПЛЕНИЕ В ЛУГАНСКА И ЗАПОРОЖКА ОБЛАСТИ

Киев, 08 януари 2023.- През последните седмици руското командване подсили отбранителни съоръжения в Запорожка и Луганска области и прехвърли в тези райони значителни сили, твърдят от британското разузнаване, като допускат, че именно там руснаците очакват украинско настъпление.

Успешен удар на украинската армия от Запорижжя на юг, към Мелитопол, ще прекъсне сухопътния коридор от руската Ростовска област чрез Мариупол към Крим, а успех край Луганск направо ще неутрализира прокламираната от Путин цел – “освобождаване” на Донбас.

Затова в момента руското командване стои пред дилема – на кое от тези два направления да се даде приоритет, защото потенциал за двата, очевидно, няма. Украинците с високоточно западно оръжие постоянно прекъсват логистика на врага и по тази причини той изпитва дефицит от артилерийски снаряди, ракети, дронове и мини. “С тези удари ние лишаваме противника от подкрепление и го деморализиране, – казва Михайло Подоляк – съветник в администрацията на украинския президент. – Москва се сблъсква с проблем не къде да намери жива сила, тя постоянно мобилизира и има поне 1 млн. войници, а с какво да ги въоръжени?”

За да предприеме успешно настъпление, украинската армия се нуждае от поне 500 танка и БТР, което да позволи тя бързо да се придвижва и да освобождава окупираните територии. “Имаме нужда и от ракети, за да удряме врага на разстояние поне 100 км, а защо и не 200 км в дълбочина”, – споделя Подоляк.

Днес е 319-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 111170 (+430 за един ден), самолети – 285, хеликоптери – 272, танкове – 3069, БМП – 6130, артилерийски системи – 2065, средства за ПВО – 217, ракетни системи за залпов огън – 431, автомобили – 4801, дронове – 1849.(УВести)