Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ИСКАТ “НЮРНБЕРГ” ЗА ПУТИН И РУСИЯ, СЪОБЩАВА “THE OBSERVER”

Киев, 08 януари 2023.- Във Великобритания някои известни политици поискаха по примера на Нюрнбергския процес за нацистки престъпници да се създаде трибунал за Владимир Путин и Русия, съобщава “The Observer“.

Владимир Путин

Съответната декларация е подготвена от бившия премиер на Великобритания Гордън Браун и британския юрист Филип Съндс. Тя вече е подписана от Кир Стармър – лидер на Лейбъристката пария, Джордж Робертсън – бивш генерален секретар на НАТО, Дейвид Оуен – бивш външен министър, Иан Данкан Смит – бивш лидер на Консервативната партия.

Те са заявили, че страните от антихитлеристката коалиция са започнали да подготвят Нюрнбергския трибунал през 1941 г., т.е., много преди края на Втората световна война (1945 г.). Тогава в Лондон е бил съставен работен вариант на декларация, което по-късно е позволило да се създаде Международен военен трибунал.

“Специален трибунал трябва да бъде създаден върху същите принципи, от които са се водили съюзниците през 1941 г., за разследване на агресията на Русия (с помощта на Беларус) против Украйна, и да се установи дали тези актове на агресията са престъпления”, четем в декларацията.

Мартин Борман е осъден на
смърт чрез обесване

Британските политици предлагат да бъде съден не само Владимир Путин, но и членовете на Съвета за сигурност на Русия (вероятно, и Беларус) а така също политически и военни лидери, причастни към войната.

От британското правителства са заявили за “The Observer“, че подкрепят разследването, което води Украйна и Международния наказателен съд, и разглеждат механизъм за привличане на Русия към отговорност.

Нидерландия е съгласна специален трибунал за разглеждане на престъпленията на Русия в Украйна да се създаде в Хага.(УВести)