Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЯПОНИЯ ПОКАНИ ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИЙ НА СРЕЩАТА НА G7 В ХИРОШИМА ПРЕЗ МАЙ

Киев, 07 януари 2023.- Премиерът на Япония Кисида Фумио покани украинския президент Володимир Зеленский да участва в срещата на G7, която ще се проведе на 19-21 май в гр.Хирошима.

Кисида Фумио

Япония започна на председателства в G7 и иска да покаже на света “силна воля на седемте най-развити страни” при разрешаване на предизвикателствата на нашето време.

Според Кисида Фумио, международната общност се намира в “исторически преломна точка”, като визира две епохални събития – пандемия Ковид-19 и война в Украйна, оказали огромно влияние върху световния ред, установил се след Втората световна война и, по-специално, през 90-те години на миналия век.

Япония категорично отхвърля всякакви опити едностранно да се промени статуквото, особено чрез прилагане на сила, заплаха от използването на ядрено оръжие, и ратува за укрепване на международния ред, основан върху върховенството на право, заяви Кисида Фумио.

Според вече споменатите сътресения, японският премиер предлага лидерите на G7 да обсъдят и такива въпроси, като енергийна и продоволствена безопасност, ядрено разоръжаване и неразпространяване на ядреното оръжие, климатични промени.

Володимир Зеленский

Най-вероятно Володимир Зеленский ще участва в срещата онлайн, тъй като този период – април-май-юни, се очаква да бъде решаващ в руско-украинската война. В момента двете страни натрупват жива сила, оръжие и боеприпаси за евентуално настъпление (отбрана) в Източна и Южна Украйна и Крим.

От началото на годината Япония за две години стана непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. В средата на януари Кисида Фумио ще посети Вашингтон. Очаква се с Джон Байдън да обсъдят войната в Украйна, ситуацията край Тайван и заплахи от страна на Северна Корея. През втората половина на януари японският премиер ще направи официална визита във Франция, Италия и Великобритания.

В руско-украинската война Токио застана на страната на Украйна. Оказва ни хуманитарна, финансова и икономическа помощ.

В G7 влизат САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Италия, Канада и Япония. До 2014 г., т.е., преди анексията на Крим, в тази компания е влизала и Русия.(УВести)