Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОФАНЗИВАТА В УКРАЙНА СЕ ПРЕВЪРНА В СТРАТЕГИЧЕСКА КАТАСТРОФА ЗА ВЛАДИМИР ПУТИН

Войната на хартия е много различна от истинската война и ядреният арсенал не е ключов фактор

София, 05 януари 2023.- Руската офанзива в Украйна “се превърна в ужасна стратегическа катастрофа за Владимир Путин. Трудно ми е да повярвам, че Си Цзинпин иска Китай да се сблъска със същата реакция от страна на международната общност” както Русия, заяви Колин Кал – заместник-министър на отбраната на САЩ, съобщава електронното издание “Vesti.bg”.

Русия нахлу в Украйна, залагайки на бърза победа, но е затънала в продължителна война, която дава много уроци за характера на бъдещи конфликти.

Русия не само не успя да постигне целите си, нахлувайки в съседната страна на 24 февруари, но и западните съюзници на Украйна й налагат наказателни санкции и изпращат на украинската армия постоянен поток от оръжия, които се оказаха изключително важни на бойното поле.

Марк Мили

“Едно от нещата, които хората научават, е, че войната на хартия е много различна от истинската война, – каза Марк Мили – председател на Комитета на Обединените началник-щабове на САЩ. – В една битка има много трудности, неясни неща и смърт”. Той прогнозира трудности за китайските военни, които нямат скорошен боен опит, ако Пекин реши да нахлуе на остров Тайван, който смята за своя територия, която трябва да си върне един ден – ако е необходимо, според лидера на Китай Си Дзинпин, дори със сила.

Ядреният арсенал на Русия нямаше ефект на бойното поле, заяви третият по ранг служител на Пентагона Колин Кал, като призова Пекин да си вземе бележка. “Фактът, че Москва разполага с ядрени оръжия, не направи инвазията в Украйна успешна, дори в стратегически план”, каза той на една конференция. – Мисля, че това е важен урок, който Пекин трябва да научи”.

Руската офанзива в Украйна “се превърна в ужасна стратегическа катастрофа за Владимир Путин. Според министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, реакцията на съюзниците на Украйна показва решимостта на международната общност да защитава върховенството на закона. “Веднага след като Русия нахлу в Украйна, видяхме как държавите се обединиха и не само предоставиха военна помощ, но и се включиха в санкции и търговски ограничения, които силно затрудняват Русия”, заяви той на неотдавнашен брифинг за медиите.

Остин посочи два урока, които трябва да се извлекат от украинския конфликт: значението на логистиката и автономията, предоставена на сержантите в западните армии, както и обучението на украински военни в страни от НАТО.

Ллойд Остин

Руснаците имаха логистични проблеми от самото начало и все още имат, особено по отношение на боеприпасите, каза Ллойд Остин. “Мисля, че украинците се сражаваха добре в началото заради обучението, което им предоставихме на ниво взвод и отряд. Видяхме как сержантите поемат инициативата на бойното поле”, заяви той. Като атакуваха снабдителните линии и центровете за командване и контрол, украинците много затрудниха задачата на руснаците от самото начало, обясни шефът на Пентагона.

Според Марк Кансиян от Центъра за стратегически и международни изследвания, конфликтът е показал как бойното поле вече се наблюдава постоянно. С безпилотните самолети и сателитните снимки “е много по-лесно да бъдеш видян и много по-важно да се скриеш”, казва той пред медии. И макар че прецизните системи за залпов огън като HIMARS изиграха важна роля в Украйна, войната показа, че по-старите оръжия все още имат своето място. “Много хора смятаха, че бойното поле ще се развива предимно в посока на прецизността, но това не е така. И двете страни изстрелват хиляди неуправляеми снаряди всеки ден”, казва експертът.

Според Колин Кал огромният брой бомби и други боеприпаси, използвани от началото на конфликта в Украйна, показва колко е важно да се разполага с адекватни запаси.

Друг урок, научен от войната в Украйна, е да се обърне внимание на вида боеприпаси, от които се нуждаем, но също така и на вида запаси, които би трябвало да имаме на разположение за други съюзници или партньори в случай на сценарий от типа на украинския, каза той, съобщава електронното издание “Vesti.bg”.(УВести)