Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРАЙ БАХМУТ – НАЙ-ГОРЕЩАТА ТОЧКА НА ФРОНТА, ЧВК “ВАГНЕР” ДАВА ОГРОМНИ ЖЕРТВИ

Киев, 05 февруари 2023.- Град Бахмут (преди – Артемивск) в Донецка област, в който някога спокойно са живеели 70 хил. души, в момента е най-голещата точка на фронта. Руският президент е заповядал той да бъде превзет до Нова година, но защитниците на Бахмут не само героично го бранят, но и атакуват.

В снощното си обръщение към народа президентът Володимир Зеленский поздрави защитниците на града, че вече над шест месеца не позволяват руснаците да го превземат. Нещо повече, вчера, след като са получили подкрепление, нашите войски са предприели атака и са успели да заемат вражески позиции.

Край Бахмут украинците воюват против наемници от частната военна компания “Вагнер” и вербувани затворници с тежки присъди. Според някои данни, те са почти 40 хил. Нашите войници отбелязват, че тамошното руско командване не ги жали изобщо, както маршал Жуков не е жалил съветски войници през Втората световна война.

Градът е разрушен на 60%, в него са останали няколко хиляди жители. Вчера там са загинали две цивилни жени.

Британското разузнаване отбелязва, че настъпателните действия на руснаците край Бахмут са намалели, и се предполага, че в най-близко време те няма да могат да навлязат в него.

Преди един ден генерал Валерий Залужний – главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, заяви, по линията Сватове – Креминна, а така също в направление към Лисичанск се водят тежки боеве. Но най-сложна е ситуацията на участъка Соледар – Бахмут – Майорск, където врагът “по трупове на своите се стреми на всяка цена да се придвижва напред”.

Покрай Бахмут минава шосе, което е важно от стратегическа и логистична гледка точка.

Днес е 316-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 109720 (+810 за един ден), самолети – 284, хеликоптери – 271, танкове – 3041, БМП – 6108, артилерийски системи – 2051, средства за ПВО – 215, ракетни системи за залпов огън – 426, автомобили – 4759, дронове – 1844.(УВести)