Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В СОФИЯ УКРАИНЧЕТАТА И БЪЛГАРЧЕТАТА ЗАЕДНО ПРАВЕХА КОЛЕДНИ УКРАСИ

София, 05 януари 2023.- В столицата в Украинския образователен хъб украинчетата и българчета заедно изработваха коледни украси.

Интеграционната среща на двете групи четвъртокласници стана в сградата на хъба на бул.”Сливница”, №188. Инициаторите й бяха Марчела Георгиева и Олена Ценова – родители на деца-участници, и госпожа Маргрета Тенекеджиева – класен ръководител на 4 “Д” клас в СОУ №112 “Стоян Заимов”. За организиране на проявата огромна помощ оказаха ЮНИЦЕФ Украйна и ЮНИЦЕФ България.

Във връзка с акцията във Фейсбук на стената на хъба беше написано: “Вярваме, че колкото повече подобни срещи ще има в нашия образователен център, толкова по-бързо децата ще осъзнаят, че всички са еднакви, независимо, кой откъде е, от каква националност е, и че всички те са в безопасност”.(УВести)

Нашата справка:

По всяка вероятност, миналата и тази година в Украйна ще са преходни към преминаване към отбелязване на всички православни празници от Юлианския календар (стар стил) към Григорианския календар. Досега украинците се придържаха към стар стил. Но войната катализира нашите църковни процеси. Затова в родината ни едните са празнували Рождество Христово по нов календар (на 25 декември), т.е., преди две седмици, другите – ще празнуват по стар (на 7 януари), а третите – са празнували и по новия, ще празнуват и по стария. В момента Православната църква в Украйна (ПЦУ) и греко-католическата църква (униатска) създават работна група за изработване на нов църковен календар.

Фоторепортаж от проявата на Фотограф-художник Анастасия Войникова