Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

С “HIMARS” С ЕДИН УДАР В МАКИИВКА СА УБИТИ 400 РУСНАЦИ. КРЕМЪЛ ТЪРСИ ВИНОВНИ

Киев, 03 януари 2023.- За гибелта в гр.Макиивка, Донецка област, на почти 400 мобилизирани руски войници и над 300 ранени са виновни чиновници от тъй наречената ДНР, защото са ги настанали в една сграда, а не в няколко, казват в министерството на отбраната на Русия.

Същевременно от т.н. ДНР възразяват и на свой ред обвиняват самите войници, които в новогодишната нощ са ползвали телефони и по този начин са издали координатите си.

Москва рядко признава загубите си. Например, тя отрича, че в Украйна към днешна дата са загинали над 108 хил. нейни военнослужещи, както твърдят от украинския Генерален щаб. Но в случая с Макиивна Кремъл не само е признал, но и е позволил по централни руски ТВ тази тема да се коментира.

Както заяви Владимир Соловйов – рупор и основен ТВ-пропагандист на Кремъл, всеки провал “има име, презиме и фамилия, длъжност и звание”. Същевременно президентът Путин даде срок до 06 януари следствие да установи, кой е виновен за “макиивската трагедия”.

Но наред с този провал руснаците трябва да разследват и събитията край с.Чулакивка, Херсонска област. Там също в новогодишната нощ са били убити и ранени общо почти 500 души.

Сградата на макиивското ПТУ №19 до… и после

Американският Институт за изучаване на войната отбелязва, че някои руски военни блогери са отправили остри критики и са призовали руското командване да не подценява способността на украинската армия да воюва изобщо и, по-специално, да нанася болезнени точкови удари с напреднало западно оръжие. Защото именно такъв удар е бил нанесен по макиивското професионално-техническо училище №19, в сградата на което са били компактно настанени руски войници. Според Института, най-вероятно за виновни ще бъдат изкарани и наказани чиновници от т.н. ДНР.

Днес е 314-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 108190 (+750 за един ден), ранени – над 325000, самолети – 283, хеликоптери – 270, танкове – 3036, БМП – 6100, артилерийски системи – 2033, средства за ПВО – 214, ракетни системи за залпов огън – 424, автомобили – 4735, дронове – 1839.(УВести)