Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДОЙЧЕ ВЕЛЕ: ЗАГАДЪЧНАТА СМЪРТ НА КУП РУСКИ МИЛИОНЕРИ: САМОУБИЛИ ЛИ СА СЕ ИЛИ НЕ?

София, 30 декември 2022.- Вчера в Русия почина 73-годишният Владимир Нестеров – генерален конструктор на нови ракетоносители “Ангара”. Засега за смъртта му нищо не се знае. Но някои медии отбелязват, че смъртта на Нестеров много прилича на загадъчната смърт на Александър Бузаков, чието предприятие строи подводници – носители на крилати ракети “Калибър”, с които Путин обстрелва Украйна.

През тази година Русия “се прослави” със смъртта на много важни и  богати фигури. Един паднал от прозореца, друг се обесил – голям брой руски милионери се простиха през 2022 г. с живота си, и то все при подозрителни обстоятелства. Твърди се, че става дума за самоубийства, но яснота няма, пише “Дойче веле”.

Смъртта на Антов в Индия

На 25 декември 65-годишният Павел Антов, член на регионалния парламент на Владимирска област от партията “Единна Русия” и основател на фирма за месо и колбаси “Владимирски стандарт”, падна от прозореца на хотел в индийския щат Одиша. Според съобщения в медиите, е възможно да става дума за самоубийство. Руските медии припомнят, че след избирането си за депутат Антов оглавява класацията на “Форбс” за най-богатите държавни служители в Русия..

През юни т.г. Антов написа пост в социалните мрежи, в който разкритикува войната на Русия против Украйна и въздушните удари по Киев: “Едно момиче беше извадено изпод развалините, бащата на момичето изглежда е загинал. Опитват да измъкнат майката с кран – тя е заклещена под една плоча. В интерес на истината е много трудно да наречем това другояче освен ужас”. По-късно той промени публикацията си, като написа, че това било “злополучно недоразумение” и “техническа грешка”.

Според съобщения в руските медии Антов е заминал за Индия, придружен от трима приятели, за да отпразнува 65-я си рожден ден. Два дни преди смъртта му един от приятелите на депутата е намерен мъртъв в хотела, в който били отседнали.

Смъртни случаи в “Лукойл”

На 1 септември т.г. в Москва почина Равил Маганов, ръководител на съвета на директорите на петролната компания “Лукойл”. Той падна през прозореца на болницата, в която се лекувал. Според една от версиите причината за смъртта е самоубийство. Руски медии съобщават, че Маганов е бил диагностициран с депресия, въпреки че е бил в болницата заради сърдечни проблеми.

А през май т.г. година бившият топ мениджър на “Лукойл” милиардерът Александър Суботин бе намерен мъртъв в Митищи, Московска област. Руският следствен комитет съобщи, че причината е остра сърдечна недостатъчност. Медиите пък съобщават, че 43-годишният Суботин е починал по време на сеанс с шамани.

Загадъчни смъртни случаи и в “Газпром”

Няколко мистериозни смъртни случая, включително самоубийства, има и сред висшите ръководители на “Газпром” и близки до тях хора. В края на януари т.г., още преди Русия да нахлуе в Украйна, се самоуби Леонид Шулман – 60-годишен топ мениджър в “Газпром инвест”. Според съобщения в руските медии, окървавеното тяло с дълбоки прободни рани е лежало на пода в банята, а до него е намерен нож. Полицията намира и бележка, в която Шулман се оплаква от непоносима болка. Съдържанието й остава тайна.

На 25 февруари т.г. Александър Тюляков – заместник-директор на Единния счетоводен център на “Газпром” (касата на компанията), бе открит обесен в апартамента си в Санкт Петербург.

На 5 юли т.г. в Ленинградска област бе намерен мъртъв Юрий Воронов – генерален директор на транспортната и логистична компания “Astra-Shipping”. Според съобщения в медиите, компанията на Воронов е специализирана, наред с другото, в изпълнението на договори на “Газпром” в Арктика. Воронов е открит в басейна на дома си с огнестрелна рана в главата.

Списъкът е дълъг

На 18 април т.г. полицията откри телата на бившия вицепрезидент на “Газпромбанк” и милионер Владислав Аваев, съпругата му и 13-годишната им дъщеря в апартамент в Москва. Приоритетната версия на разследването е, че Аваев е убил близките си и след това е посегнал на живота си.

От началото на годината починаха няколко бивши топ мениджъри от “Газпром” и свързани с него фирми.

Мнозина виждат паралели между смъртта на Владислав Аваев и смъртта на Василий Мелников – милиардер и ръководител на “МедСтом” – голяма руска компания, свързана с най-съвременните технологии в медицината, на 24 март т.г. Той, съпругата му Галина и двамата им малки синове са открити мъртви с прободни рани в апартамент в Нижни Новгород. Според руския “Комерсант”, следователите разглеждат възможността Мелников да е убил семейството си и след това да се е самоубил, но роднини и съседи не вярват на тази версия, като посочват, че семейството е било в добри отношения.

На 19 април т.г. в испанския Лорет де Мар полицията откри три трупа – на руския олигарх Сергей Протосеня, съпругата му и дъщеря му. Твърди се, че Протосеня е убил жена си и дъщеря с нож, а после се е обесил в градината на семейната вила. Не е изключено обаче да става дума за тройно убийство, а смъртта на главата на семейството да е била обявена за самоубийство. “Баща ми не е убиец”, казва синът му Фьодор Протосеня пред британските медии.

В началото на март т.г. роденият в Украйна руски петролен и газов магнат Михаил Уотфорд бе намерен обесен в гаража на дома си в британския град Съри. Според руското издание “Фокус”, той е натрупал богатството си от добива на нефт и газ. В началото на 2000-те години емигрира във Великобритания, променя гражданството и името си и се заема с недвижими имоти.

Според израелското издание “Курсор”, малко преди смъртта си Уотфорд признал пред приятели, че се страхува от списъка на Путин за разплата, “в който е попаднал две години по-рано”, отбелязва “Дойче веле”.(УВести)