Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СКАНДАЛЪТ С НОВИЯ ПОСЛАНИК НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ НЕ СПИРА. СЪВЕТВАТ ЗЕЛЕНСКИЙ ДА Я УВОЛНИ

Киев, 28 декември 2022.- Два водещи украински сайта – “Цензор.Нет” и “Українська правда”, публикуваха статии, в които анализират, защо решението на Зеленский да прати в София неопитна в дипломацията Олеся Илащук стратегически е грешно и трябва да бъде отменено.

Олеся Илашчук – нов посланик на Украйна в България, чието назначаване предизвика скандал

В “Цензор.Нет” Юрий Бутусов доказва, колко е важна за Украйна България и нейния военно-промишлен комплекс. Той твърди, че:

– България разполага с големи запаси от снаряди калибър 152 мм и 122 мм, дори споменава число 1 млн. Пише, че българите имат над 200 добре запазени самоходни артилерийски установки. Твърди, че тук има прекрасни самоходни минохвъргачки калибър 120 мм. Но… проруското лоби пречи България да доставя на Украйна това оръжие в големи мащаби. Дори се споменава, че тук се води “яростна вътрешнополитическа борба”. Затова качествена дипломация е от огромно значение.

– България разполага с най-големите в света промишлени възможности за производство на съветски снаряди и мини. Затова Украйна може да ги поръча. Но е нужна системна дипломатическа работа.

– България разполага със запаси от съветска бронирана техника и съветски бойни самолети (де да беше така!) , които Украйна може да получи, защото София се превъоръжава с натовско оръжие.

– България има стратегическо значение в Юго-Източна Европа и района на Черно море, води се борба между прозападни и проруски партии, и Украйна следва перманентно за засилва позициите си. Чрез София Кремъл се стреми да прокарва свои интереси, по-специално, в сферата на енергийните ресурси.

Изданието заключва, че “за голямо съжаление, пани Илашчук, която, ако се съди по биографията й, никога не е имала отношение нито към военно дело, нито към дипломация, нито към политика, и няма опит в държавни дела, няма да може в тези критични месеци адекватно да работи за националните интереси на Украйна”. И кой ще плати за това безотговорно назначаване? Едва ли администрацията на президента. Ще платят със живота си украински воини поради дефицит на снаряди и оръжие на фронта, пише “Цензор.Нет”

Сайтът “Українська правда”, след като се спира върху някои подробности от биографията на Олеся Илашчук (например, по едно и също време управлява фирма в Киев и следва в Чернивци, като външното ни министерство не конкретизира, задочно ли е учила или е била редовна студентка), подчертава, че “България е една от най-проблемните за Украйна държави в ЕС и НАТО”. Тя влиза в тройка на страните (заедно с Австрия и Унгария), не позволили президентът Зеленский да се изкаже в парламента за руската агресия. Напомня се, че едва сега, десет месеца след началото на войната, с новия парламент България най-сетне реши да предостави тежко оръжие на Украйна. И в тази връзка се цитира Румен Радев, за когото това решение “е въвличане на страната в конфликта”. “А пред новия посланик стои задача не само да запази тези военни доставки, въпреки атаките отляво и крайноляво, но и да ги разшири с необходимата номенклатура”, пише “Українська правда”.

Подчертава се, че България е държава с “традиционно мощно руско влияние”. А през 2023 г. пред Украйна предстоят две ключови международни задачи – начало на преговори за ЕС и промяна на формата с НАТО. “Новият посланик не трябва да допусне да се взимат решения, способни да блокират каквато и да е от тези задачи”, акцентира изданието. “Има ли Олеся Илашчук необходимата квалификация за това? Въпросът е риторичен”, четем в статията.

Какво да се прави?

“Українська правда” прогнозира, че Илашчук ще бъде освободена от поста, рано или късно. По-добре администрацията на президента Зеленский да осъзнае и публично признае грешката си сега, докато новоназначената все още не е поела за София. Нужна е просто политическа решимост на президента. Това е вариант №1.

Вариант №2 – самата Олеся Илашчук, с оглед на разразилия се скандал и критика, да подаде оставка. Поради “лични причини”, например, предлага изданието.(УВести)

Още по темата:

ВЪНШНОТО НА УКРАЙНА ТВЪРДО ЗАСТАНА ЗАД НОВИЯ СИ ПОСЛАНИК В БЪЛГАРИЯ, ЗНАЕЛА АНГЛИЙСКИ

СКАНДАЛ С НОВА ПОСЛАНИЧКА НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ ОТ МЕДИИТЕ СЕ ПРЕХВЪРЛИ В ПАРЛАМЕНТА

ЗЕЛЕНСКИЙ ПРАЩА В БЪЛГАРИЯ ПОСЛАНИК – КРАСИВА СЕКСОЛОЖКА, ЗА ДА ОМАЙВА ВЛАСТТА ЗА ОРЪЖИЕ