Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЪНШНОТО НА УКРАЙНА ТВЪРДО ЗАСТАНА ЗАД НОВИЯ СИ ПОСЛАНИК В БЪЛГАРИЯ, ЗНАЕЛА АНГЛИЙСКИ

Киев, 27 декември 2022.- Министерството на външните работи на Украйна твърдо застана зад новия ни посланик в България Олеся Илашчук. Там казват, че тя има необходима квалификация, за да бъде дипломат.

Вчера пресслужбата на нашето външно разпространи коментар, в който, по-специално, се отбелязва: “… Тя е завършила “Международни отношения” на факултета по история, политология и международни отношение на Чернивецкия национален университет “Юрий Федкович” и е получила диплома с отличие по специалността “Странознание”. Квалификацията й е “Специалист по международни отношения” и “Преводач”, свободно владее английски език”.

Олеся Илашчук

Също така се подчертава, че след задълбочена оценка правителството на България без колебания и “без каквито и да са условия за работата й в тази страна” е издало агреман (своеобразно съгласие) на Олеся Илашчук.

В края на коментара се акцентира върху това, че “назначаване на длъжност “Посланик” на некадрови дипломати е нормална международна практика. В Украйна през последните две години всички некадрови дипломи, станали посланици, показват достойни резултати в работата си. “Само по тях, а не по интерпретации и обиди следва да съдим за дейността на един посланик в чужбина”, четем в коментара на украинското външно министерство за новия ни посланик в България Олеся Илашчук.

Нейното назначаване скандализира нашето медийно пространство и дори предизвика парламентарната опозиция да инициира поправки към закона за дипломатическата служба, в частност, предвижда се без изслушване във Върховната Рада президентът да не назначава посланици в чужбина.

Чернивецки национален
университет “Юрий Федкович”

Новият посланик на Украйна в България няма дипломатически опит и опит на държавна служба, била е бизнесменка, а във Фейсбук се е позиционирала като “психолог, семеен психотерапевт и сексолог”. В украински медии се твърди, че тя е, ако преминем на българската политическа фразеология, поредна “Калинка”, изстреляна от правителството на президента Володимир Зеленский.(УВести)

Още по темата:

СКАНДАЛ С НОВА ПОСЛАНИЧКА НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ ОТ МЕДИИТЕ СЕ ПРЕХВЪРЛИ В ПАРЛАМЕНТА

ЗЕЛЕНСКИЙ ПРАЩА В БЪЛГАРИЯ ПОСЛАНИК – КРАСИВА СЕКСОЛОЖКА, ЗА ДА ОМАЙВА ВЛАСТТА ЗА ОРЪЖИЕ