Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СКАНДАЛ С НОВА ПОСЛАНИЧКА НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ ОТ МЕДИИТЕ СЕ ПРЕХВЪРЛИ В ПАРЛАМЕНТА

Киев, 26 декември 2022.- Скандалът със сексоложката Олеся Илашчук, наначена за посланик на Украйна в България, става все по-резонансен и набира все по-голеви обороти. От медиите, първи вдигнали шум, днес той се прехвърли и във Върховната Рада.

Ирина Геращенко

Група депутати от опозиционната “Европейска солидарност”, чийто лидер е петият президент на Украйна Петро Порошенко, започва да подготвя поправки към закона за дипломатическата служба, според които кадрови назначавания в посолства и консулства да минават през парламентарно изслушване и контрол.

“Бъдещ посланик непременно трябва да бъде изслушан поне от парламентарния комитет по външните работи и европейската интеграция, – смята Ирина Геращенко от “ЕС”. – Така правят, например, в САЩ, а при нас това се върши формално, въпреки че от такива назначавания зависи имидж на Украйна в чужбина”.

Пани Ирина сподели, че тези дни проектозаконът със съответните поправки ще бъде регистриран в деловодството на Върховната Рада и дано час по-скоро да бъде разгледан в пленарната зала.

Олеся Илашчук

Както “УВести” съобщиха, с указ от 23 декември президентът Володимир Зеленский назначи за посланик в България лице със спорен бекграунд, без никакво отношение към дипломацията или държавна служба. Тя е била бизнесдама, специалист по бижута, рекламирала се във Фейсбук още като сексолог и семеен психотерапевт.

Но дори пролетарският вожд Владимир Илич Ленин навремето е казал, “че всеки работник и всяка готвачка не са способни сега да влязат в управление на държавата”. Било нужно обучение, твърдял г-н Улянов.

Двама последни посланици на Украйна в България, например, бяха дипломати от кариера, с многогодишен опит, тръгнали от най-долното стъпало – първи секретар, добре познавали България и нейната действителност, знаели български език. Микола Балдажи е ръководил посолството от 2011 г. до 2018 гг., а после бил сменен от д-р Виталий Москаленко – бил аспирант в България по време на перестройката, защитил дисертация за украинско-българските културни връзки (краят на ХIХ – началото на ХХ в.), после написал книга за това, а през 1993 г. като дипломат в току-що открилата се наша амбасада пристигнал в София за първия си мандат.(УВести)

Дмитро Кулеба

Нашият коментар:

Външният ни министър Дмитро Кулеба, в началото на войната безуспешно прекарал няколко дни в Народното събрания с цел да накара София да изпрати тежко оръжие за Украйна, трябва да е разбрал, че България, меко казано, не е лесна страна и тук е нужен опитен посланик, а не сексолог, била то и чаровната Олеся Илашчук, на която като нищо могат да лепнат прякор “украинска Кобилкина”.

Още по темата:

ЗЕЛЕНСКИЙ ПРАЩА В БЪЛГАРИЯ ПОСЛАНИК – КРАСИВА СЕКСОЛОЖКА, ЗА ДА ОМАЙВА ВЛАСТТА ЗА ОРЪЖИЕ