Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ ПРАЩА В БЪЛГАРИЯ ПОСЛАНИК – КРАСИВА СЕКСОЛОЖКА, ЗА ДА ОМАЙВА ВЛАСТТА ЗА ОРЪЖИЕ

Киев, 26 декември 2022.- Красива сексоложка ще е нов посланик на Украйна в България, без абсолютно никакъв дипломатически опит, без знание на български език и на всичко отгоре – фигурантка по едно приключило с оправдателна присъда наказателно дело.

“Зюмбюл ли си, лале ли си”

За това пишат украински медии – “Європейська правда”, “БукІнфо” и “Цензор.Нет”, и недоумяват, кой в обкръжение на президента Володимир Зеленский е лобирал Олеся Ивашчук от Чернивци за този висок пост и ранг – Извънреден и Пълномощен посланик? Указ за нея държавният ни глава е подписал преди три дни.

За световно неизвестната пани (или панна) Олеся почти нищо не се знае. Нашето външно министерство дори не пуска кратка справка за нов посланик в България – страна, въпреки че е член на НАТО и ЕС, но с много силно русофилско влияние, която едва на 10-я месец от началото на руското нахлуване се осмели официално да заяви, че дава оръжие на Украйна.

“Європейська правда” успя да се разходи из Фейсбук и откри, че на страницата си Илашчук се е позиционирала като “клиничен психолог, системно-семеен терапевт, сексолог-консултант”. Но вчера този профил вече е бил блокиран.

Друг сайт – “БукІнфо”, който се списва в родния град на пани (или панна) Олеся – Чернивци, твърди, че тя е завършила исторически факултет на Чернивецкия национален университет “Юрий Федкович”. Учила е в “Украински Гешталт Институт” и HRD Antwerp у Белгия, а така също в някаква бизнес-школа. От 2011 до 2015 гг. е била управител на бижутерска компания “Джемма”, като през миналата година е станала и съдружник в нея. От 2015 г. до 2016 г. Илашчук е управлявала фирма за продажба на компютри и програмно осигуряване “Диджитал-ПК” ООД.

Сайтът припомня, че “Джемма” е фигурирала по едно наказателно дело, по което Иван Ринжук – от буковинско село Ржавенци, бивш директор на местния, чернивецки, базар “Калинивски” (няколко пъти е по-голям от “Илиенци” в София), е бил разследват за пране на пари. През 2015 г. съдът е оправдал “пана Ивана – милиардер от Ржавенци”, както го е нарекъл в.”Час” (Чернивци).

Изданието пита: “Бихме искали да разберем, благодарение на какви извънредни таланти тя стана дипломат от такъв висок ранг и то в европейска страна – член на НАТО? И то по време на войната”.

Сайтът “Цензор.Нет” също се пита, как президентът Зеленский е назначил за посланик в България лице, което няма никакъв опит нито в дипломацията, нито в държавната сфера и досега е позиционирала като специалист по сексология и бижутерия? Изданието също недоумява, защо не е обнародвана биография на новия посланик, а журналисти трябва да търсят информация из Интернет пространство.

Подчертава се, че политически назначения в системата на украинското външно министерство не е изключение, имало ги при всички президенти, което не веднъж е предизвиквало критика. Обаче да назначиш за посланик човек без опит в международни дела, при това в толкова сложно време, по време на война, когато Украйна се нуждае от всякаква подкрепа, е, меко казано, безотговорно, отбелязват родните медии.(УВести)

Нашият коментар:

Във война сме и трябва да сме единни. Всички разногласия, включително политически, следва да оставим за уреждане след като победим врага. Но за да го победим, необходимо е да се взимат правилни решения, решения, които да не разделят обществото, а да го консолидират. Впрочем, да консолидират и съюзниците ни, без които сме гола вода, а не да ги караме да недоумяват…