Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ ПРАЩА НОВ ПОСЛАНИК В БЪЛГАРИЯ, ДАВА ОСЕМ ЗАДАЧИ

Киев, 24 декември 2023.- С указ №880 от 23 декември т.г. украинският президент Володимир Зеленский назначи нов посланик в България – Олеся Костянтинивна Илашчук (Илащук). Със същия указ той освободи Виталий Москаленко, изкарал в София петгодишен мандат (от 2018 г.).

За първи път пан Виталий пристига в София през 1993 г. като първи секретар. Заминава през 1998 г. Минава през Македония, Албания, Чехия, Русия и през 2018 г. идва отново в София, но вече като Извънреден и Пълномощен посланик

Вчера Зеленский проведе съвещание с всички украински посланици и постави пред тях осем бойни задачи, които те трябва през следващата година да изпълнят в държавите, в които пребивават. По-специално пани Олеся следва:

– да убеждава София, колко е важно Украйна да е в ЕС;

– да убеждава София Украйна да получи покана за НАТО на срещата на върха на алианса, който ще се състои във Вилнюс през 2023 г.;

– да убеждава София да предостави на Украйна още оръжие;

– да убеждава София да помага на Украйна при възстановяване на разрушената от руснаците електроенергетика;

– да убеждава София да подкрепя още по-строги санкции против Русия и държавата-терорист да почувства още по-голям натиск;

– да убеждава София колко е важно да има трибунал против Русия за нейните престъпление в Украйна;

– да търси и настоява да бъдат блокирани руски активи в България, които после да бъдат насочени за възстановяване на Украйна;

– да подкрепя наши хора в България не толкова, колкото може, а значително повече, да помага украинските бежанци тук да се връщат в родината си.

Отделно президентът наблегна върху това, пани Олеся да се стреми да задоволява техните, на бежанци, права и законни интереси, украинска идентичност, украински културни, образователни, информационни и социални потребности.

Всичко това трябва да води към нашата победа във войната, каза Володимир Зеленский. “И ние трябва да постигнем тази победа!”, заяви той.(УВести)

Нашата справка:

За съжаление, за Олеся Илашчук в публичното пространство няма никаква информация, няма и снимки. Поне “УВести” не успяха да намерят.