Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРОФ. ХАРАРИ: РУСКАТА ИНВАЗИЯ В УКРАЙНА Е ПОВРАТЕН МОМЕНТ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ

Путин се оказа не готов да се сблъска с невероятно мъжество на украинския народ

Киев, 22 декември 2022.- “В случай, че путинската авантюра успее, в резултат ще имаме окончателен крах на световния ред и край на новата мирна епоха”, смята проф. Ювал Ноах Харари – световно известен израелски историк, автор на бестселъри за развитие на човечеството.

Той прогнозира, че Владимир Путин – руски диктатор, тласка света към нов период на войни, който заплашва самото съществуване на човешкия род.

Владимир Путин не трябва
да успее

“При успех на Путин всеки диктатор по света ще разбере, че отново е възможно да се водят завоевателни войни, а на демокрациите ще се наложи да милитаризират обществата си, за да се защитят”, казва историкът.

Путин е преценил, че коровирусната пандемия подкопа международна солидарност, и е сметнал, че моментът е удачен за окончателна ликвидация на световния ред, и започна война. Диктаторът е допускал, че при окупация и анексия на Украйна някои страни ще се възмущават, ще осъждат агресията, но никой няма да предприеме практически действия.

Путин е подготвял тази инвазия дълго време. Той не се е примирил с разпадане на съветската империя и никога не е уважавал независимост на Украйна, Грузия и други страни, влизали в СССР, отбелязва Харари. Когато други правителства са харчели за отбраната си 6,5% от бюджета, Русия е заделяла значително повече. Точните числа за засекретени, но, според различни оценки, може да се говори за 20% и дори за над 30%.

“Ние вече виждаме, как в резултат на руската агресия едни страни, като Германия, съществено увеличават отбранителния си бюджет, а други, като Швеция, отново въвеждат наборна служба. Т.е., парите, които би трябвало да получават учители, лекари и социални работници, ще се харчат за танкове, ракети и киберсигурност. В казармата пак ще тръгнат 18-годишни младежи. И целият свят ще заприлича на Русия – страна с прекомерно голяма армия, но с мизерни болници. В резултат светът ще се сгромоляса в нов период на войни, нищета и болести. Ето защото руската инвазия в Украйна е повратен момент в човешката история”, предупреждава историкът.

Но, въпреки всичките си военни приготовления, Путин се оказа не готов към един, но важен фактор със съдбоносно значение – невероятно мъжество на украинския народ.

“Хулиганът е сгрешил с избор на потенциална жертва. Украинците са успели не само за спрат руското настъпление, но и да отхвърлят агресора назад със серия успехи край Киев, Харкив и Херсон. Но Путин все още се отказва да признае грешката си и при всяка загуба реагира с още по-голяма жестокост и цинизъм. Като видя, че неговата армия е неспособна да победи украински войници на фронта, той се опитва да убива мирни украински граждани в тила със студ. Съдбата на тази война все още виси на косъм, впрочем, както и съдбата на ново мирно време”, подчертава проф. Ювал Ноах Харари в статията, разпространена от сайта “Глав.ком”.(УВести)

Нашата справка:

Ювал Ноах Харари  е роден на 24 февруари 1976 г. в Кириат Ата, Израел. Следва история на Средновековието и военна история по време на следването си в Еврейския университет в Йерусалим между 1993 и 1998 гг. През 2002 г. защитава докторантура в Джизъс Колидж, Оксфорд, под ръководството на Стивън Дж. Гън. Между 2003 и 2005 гг. е стипендиант на фондацията на семейство Ротшилд.

Най-популярната му книга е “Sapiens. Кратка история на човечеството“, издадена през 2011 г. на иврит, а през 2014 г. – на английски език. Преведена е на още 45 езика, включително през 2016 г. на български. Книгата се основава на 20 лекции по световна история и изследва цялата история на човека, еволюцията на Homo sapiens от каменната епоха до политическите и технологични революции на XXI век. Еврейското издание се превръща в бестселър в Израел и предизвиква голям интерес както в академичната общност, така и сред широката общественост, превръщайки Харари в знаменитост.

Харари е два пъти носител на Наградата “Полонски” за “Творчество и оригиналност” през 2009 г. и през 2012 г. През 2011 г. печели наградата “Moncado” на Дружеството за военна история за изключителни статии във военната история.