Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЕНЕРАЛ БЕН ХОДЖЕС: КРИМ Е КЛЮЧЪТ КЪМ ПОБЕДАТА НА УКРАЙНА В ТАЗИ ВОЙНА

Киев, 22 декември 2022.- “Ако украинците имаха далекобойни ракети ATACMS, щяха още сега да разгромят всеки руски щаб, всеки транспортен възел или склад с боеприпаси в Крим, което щеше да направи полуостров в негоден за пребиваване на руски войски”, – заяви американския генерал Бен Ходжес.

Генерал Бен Ходжес

Според него, причината Украйна да няма това оръжие е в това, че в администрацията на САЩ някои се съмняват дали тези операции ще накарат руснаците да напуснат Крим. “Във Вашингтон се притесняват да не се стигне до ескалация с използване на атомно оръжие”, – казва Ходжес.

Белият дом трябва да каже, иска ли Украйна да победи и готов ли е да направи всичко възможно тя да бие? И ако е “да”, то разговорите за количество и качество на доставяно оръжие нямаше да бъдат предмет на дискусия. Затова, докато Москва контролира Крим и има там военни бази, дотогава полуостровът остава да бъде терен за начало на нова война.

“Смятат, че Крим е ключът към победата на Украйна, той е решаваща територия, – споделя Бен Ходжес. – И ако не помогнем на Украйна са си върне тази земя, то след няколко години, бъдете сигурно, ще получим нова фаза на този конфликт”.

По-рано генералът изрази увереност, че до края на август украинската армия ще си върне Крим.

Същевременно, в.”Вашингтон пост”, като се позовава на свои източници в администрацията на Джо Байдън, за Белия дом има три варианта за действие:

първи – Украйна си връща всички окупирани територии, включително Крим и Донбас;

втори – Украйна си връща само територии, окупирани след 24 февруари тази година, т.е., част от Донбас и Крим остават руски;

трети – Украйна си връща целия Донбас, но Крим остава руски.

Съобщава се, че за Джо Байдън тези три варианта остават все още “дискусионни”, като украинският президент по време на вчерашната си визита във Вашингтон даде да се разбере, че украинците приемат само първия вариант.

Впрочем, социологическите проучвания показват, че за 85% от допитаните в Украйна победата ще означава връщане на всички завзети от руснаци земи, включително Донбас и Крим.(УВести)