Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИЙ В САЩ: СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ЩЕ БЪДЕ РЕШАВАЩА

Киев, 22 декември 2022.- “Следващата година ще бъде решаваща”, заяви украинският президент Володимир Зеленский, който вчера пристигна във Вашингтон с официална визита.

В Белия дом той беше посрещнат от президента Джо Байдън и съпругата му.

След среща на четири очи и обща пресконференция, Зеленский говори пред американския Конгрес, като връчи на Камала Харис – вицепрезидент на САЩ, и Ненси Пелоси – председателка на Камарата на представителите в Конгреса, знаме с подписи на бойците от Бахмут в Донецка област – най-гореща точна на фронта.

В залата на Конгреса Володимир Зеленский влезе под бурни аплодисменти на конгресмените и сенаторите, на представителите на украинската диаспора в САЩ. Той няколко минути не можа да започне речта си, защото овациите не стихваха. Чуваше се “Слава Україні”, на което президентът отговаряше “Героям слава”. Словото си Зеленский произнесе на английски език.

Ето и основното от речта на украинския президент пред Конгреса на САЩ:

– Въпреки всякакви пречки и сценарии, че сме обречени, Украйна не падна. Украйна е жива!

– Бихме Русия в битката за съзнание на света. Руската тирания вече не ни контролира.

– Окупаторите имат значително предимство в артилерия и друго въоръжение, те бомбардират градовете ни с всичко, с което могат, но нашите войници стоят твърдо;

– Русия намери съюзник в тази геноцидна война против Украйна – това е Иран. Иранските дронове-камикадзе удрят по нашата инфраструктура. Един терорист намери друг себеподобен.

– Важно Украйна да продължи да получава оръжие и боеприпаси, защото Русия едва ли иска мир.

– Много е важно да има санкции и Русия да бъде привлечена към отговорност за агресията си и да плати за нея.

– Украйна не иска американци да воюват вместо нас. Украинските военни ще могат да оперират с американски танкове и самолети.

– Според украинския президент, следващата година ще бъде решаваща.

В навечерие на пристигането на Володимир Зеленский САЩ са обявили за пореден пакет военна помощ за Украйна в размер на $1,850 млрд., който включва и доставка на система за ПРО “Patriot”.(УВести)

Видео от речта на Володимир Зеленский – ТУК