Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СЛЕД ФРОНТА В БАХМУТ ЗЕЛЕНСКИЙ ЗАМИНА ЗА ВАШИНГТОН, ДНЕС ЩЕ СЕ ВИДИ С БАЙДЪН

Киев, 21 декември 2022.- “Заминах за Вашингтон, за да заздравя нашата твърдост и отбранителна способност, – написа в Твитър украинският президент Володимир Зеленский. – С Джо Байдън ще обсъдим сътрудничеството между Украйна и САЩ, ще говоря и в Конгреса, ще имам и редица двустранни срещи”.

“От фронта в Бахмут украинският президент е заминал за САЩ с официална визита”, – съобщиха и от пресслужбата на държавния ни глава. Очаква се днес той да се среща с Джо Байдън. Ще говорят за нашата отбранителна способност, подкрепа на суверенитета ни и възстановяване на териториалната цялост.

Вчера от администрацията на Володимир Зеленский са разпространили информация за посещението му в град Бахмут в Донецка област, в който преди войната са живеели над 70 хил. души и за който сега се водят жестоки боеве. Там президентът е връчил награди на най-отличилите се войници.

Противоракетна система “Patriot”, която Украйна очаква да получи.

САЩ подготвят пореден пакет военна помощ за Украйна в размер на 1,8 млрд. Предвижда се той да включва и една батарея противоракетна система “Patriot” и високоточни управляеми бомби за изтребители.

Според “Politico”, украинската делегация ще настоява САЩ да предоставят на Украйна и тактически балистични ракети ATACMS с възможност за стрелба до 300 км и ударно-разузнавателните дронове Grey Eagle та Reaper. Но Белият дом едва ли ще се съгласи, защото се опасява да не предизвика Кремъл да бъде още по-агресивен в поразяване на жизнено важни сектори в Украйна, смята изданието.

Днес е 301-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 99740 (+510 за един ден), ранени – около 300000, самолети – 282, хеликоптери – 267, танкове – 3002, БМП – 5979, артилерийски системи – 1972, средства за ПВО – 212, ракетни системи за залпов огън – 412, автомобили – 4608, дронове – 1688.(УВести)