Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ФИФА ОТКАЗА ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИЙ ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ СВЕТА ПРЕДИ ДНЕШНИЯ ФИНАЛ НА МУНДИАЛ-2022

Киев, 18 декември 2022.- Украински медии публикуват словото на президента Володимир Зеленский, с което той е искал да се обърне към света преди днешния финал на световното първенство по футбол в Катар. ФИФА, обаче, му отказа. Засега не знаем, по какви основания.

Вероятно, президентът на ФИФА Джани Инфантино смята, че обръщението на Зеленский преди днешния финал ще му помрачи празника в Катар, станал домакин на Мундиал-2022, както някои твърдят, по съмнителен начин…

“Това световно отново и отново доказва, че различни страни и народи могат да решават, който е по-силен, в честна игра, а не в игра с огъня. На зеления футболен терен, а не на червеното бойно поле. Когато играчите се състезават, всички се наслаждават. Всеки баща иска да заведе сина си на мач. В която и да е точка на света. И всяка майка иска синът й да се върне от война. В която и да е точка на света. Украйна преди всичко иска мир!” – щеше да каже Зеленский.

Според него, в една война няма шампиони и не може да има реми. Той предложи още през тази зима да се свика Глобална среща на върха “Формула за мир”.

“Тази среща трябва да обедини всички народи по света около идеята за глобален мир. След мач трибуните остават празни, а след война празни остават градове. Затова войната трябва да претърпи крах, а мирът да стане шампион, както сега, в Катар. Шампионът на света, а не на световната война. И това е възможно!” – отбеляза украинският президент.

Той призова светът да подкрепи Украйна и нейните усилия за възстановяване на мир, а така също всички да се присъединят към Глобалната среща на върха “Форум за мир”.

Та именно това изказване ФИФА отказа да излъчи минути преди мача Аржентина – Франция, който започва днес в 17:00.(УВести)

Видео от словото на Володимир Зеленский може да видите ТУК