Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КЛУБ “ОРАНТА” КЪМ ИЦ НА ФОНДАЦИЯТА “ЗА ДОБРОТО” НАГРАДИ СВОИ НАЙ-АКТИВНИ ЧЛЕНОВЕ

София, 18 декември 2022.- Вчера Клуб “Оранта” в Интеграционен център на фондацията “За Доброто” награди свои най-активни членове, съобщи за “УВести” Анна Багряна – координатор в центъра.

Проявата се състоя в столицата на ул.”Филип Кутев”, №1 (кв.”Хладилника”), където е седалище на тази фондацията.

Ето и имената на наградените: Галина Розора, Анастасия Мухаир, Олена Алиева, Марина Николова, Людмила Облог, Оксана и Виктория Кирови, Ирина и Валерия Лагуткини, Наталя Бондаренко, Тамара Митюшкина, Свитлана Комиссар, Ирина Шевченко, Наталя Левченко, Светослав Манолов. Всички те са отличени за принос към интеграцията на украинските бежанци в България и за помощ за Украйна.

Светослав Манолов е един от
наградените

Междувременно, вчера Клуб “Оранта” успя да събере и почти 80 евро – част от средства, необходими за рехабилитация на украинския композитор, бандурист и автор на редица популярни песни (“Меч Арея”, “Мчать козаки”) Васил Живосил Лютий, ранен в боевете при Бахмут в Донбас.

“УВести” научи, че активът на Клуба участваше и в Новогодишен коледен базар в София. Благодарение на координаторка на ИЦ и една от основателите на Клуб “Оранта” Росица Генчовска със спечелените пари вече е закупен един генератор, а вторият предстои да бъде закупен. И двата са предназначени за освободения от окупаторите Херсон.

Фондацията “За доброто” е учредена тази година и с ползотворната си дейност – дарителска, възпитателна, образователна, културна, агитационна, успя да стане популярна измежду столичните организации, които активно помагат на украинските бежанци и Украйна.

“За доброто” , както и Сдружението на украинските организации в България “Мати Украйна” и редица други проукраински структури бяха наградени от Българския хелзинкски комитет с приз “Човек на годината 2022”.

Кремена Кунева
Надежда Рангелова

Отначало фондацията се ръководеше от Кремена Кунева, но когато тя стана депутат в сегашното Народно събрание от “Демократична България”, управлението премина към Надежда Рангелова – също млада, активна и харизматична личност.

През деветте месеца от съществуването си “За доброто” натрупа в актива си и организиране на занимални и лагери за украинчетата, на курсове по изучавана на български език, предоставяне на психологическа помощ и др.

Анна Багряна

“В Украйна войната продължава и ние ще имаме доста работа – от нас се нуждаят както тук, нашите бежанци, така и в родината ни, особено на освободени украински територии”, – споделя Анна Багряна.

Пани Анна в момента отложи настрани своята основна работа. Сега тя – известен в Украйна поет и писател, драматург и преводач, автор на много стихосбирки, разкази, повести и романи, лауреат на престижни украински литературни награди, изцяло се посвети на благородната кауза в България.(УВести)

Сред лауреатите на наградата “Човек на годината 2022” на Българския хелзинкски комитет е и фондацията “За доброто”
Украинският посланик Виталий Москаленко посети щанда на “За доброто” на Новогодишния базар в центъра на София. С управленския си опит и широки контакти, с умението си да мобилизира и вдъхновява хората около себе си Росица Генчовска, която на снимката категорично демонстрира “Viktory”, т.е., “Все буде Україна”, значително допринася за работата както на фондацията, така и на Клуб “Оранта”

Още по темата:

ЦЕНТЪР “ЗА ДОБРОТО”, КОЙТО ПОМАГА НА УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ, Е С НОВ АДРЕС