Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИТЕ ПВО И ПРО СА СВАЛИЛА 60 КРИЛАТИ РАКЕТИ ОТ 76, ИЗСТРЕЛЯНИ ДНЕС

Киев, 16 декември 2022.- Днес Русия нанесе пореден мощен ракетен удар по цялата Украйна. Но от 76 крилати ракети родните ПВО и ПРО са успели да свалят 60 ракети. По столицата са били пуснати поне 40 ракети.

Крилата ракета Х-22

Ракетите са били изстреляни от района на Каспийско море – Х-101 и Х-555, с използване на стратегически бомбардировачи Ту-22, и от Черно море – “Калибър”, с използване на фрегат “Адмирал Макаров”, от руската Саратовска област – също Х-101 и Х-555, с използване на стратегически бомбардировачи Ту-95. Един Ту-22 е стрелял от района на Азовско море с управляеми крилати ракети Х-59. От същия район управляеми ракети Х-31П е пускал и самолет от руската тактическа авиация Су-35.

Руската ракетна атака е била контролирана от Ил-76-А-50У – самолет за далечно радиолокационно откриване, от въздушното пространство на Беларус.

В прифронтовата зона врагът е използвал преработени ракети за зенитни комплекси С-300.

Сега из цялата Украйна има проблеми с електроподаване. От Укренерго казват, че този път ремонтните екипи ще се нуждаят от повече време за възстановяване на енергийната система, която и без това изпитва огромен дефицит на ток. В момента на страната са потребни силови трансформатори, силови агрегати за ТЕЦ и ВЕЦ.

В момента ток няма в Харкивска област, в Киев се наблюдава прекъсване на водоподаване, има разрушения и жертви в Запорижжя, Кривиг Риг, Днипро, Полтава.

Украинските военни експерти смятат, че с днешната си атака командването на вражеската армия е искало да разузнае местоположение на нашата ПВО и ПРО.

Първият си удар по енергийната инфраструктура на Украйна руската войска нанесе на 10 октомври. Средно стойността на пуснатите ракети излиза между $500 млн. и $700 млн., пресметнали във “Форбс”. Целта на Кремъл е с терор на цивилното население в зимни условия да принуди официален Киев да започне преговори за капитулация.

Според социологическите проучвания, за 85% от допитаните украинци победа ще означава освобождаване на всички окупирани територии с Крим и Донбас.(УВести)