Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПУТИН ВЕЧЕ УСЕЩА ЛИПСА НА ПАРИ ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА, СМЯТАТ ВЪВ ВАШИНГТОН

Киев, 16 декември 2022.- Санкциите вече съществено влияят върху руската икономика и на Кремъл вече не му стигат пари за войната в Украйна, смятат във Вашингтон.

Според Джеймс О’Брайен – координатор на санкционната политика на държавния департамент на САЩ, от $630 млрд. руски “спестявания” $300 млрд. са замразени в западни банки и Москва усеща финансов дефицит. Твърди се, че през първите месеци на войната, започнала на 24 февруари т.г., Русия е похарчила $80 млрд. Освен това, РФ е изгубила най-ценния си капитал – почти 900 хил. млади руснаци, избягали в чужбина от мобилизацията в родината им. Към тази загуба следва да се добавят и санкциите.

В САЩ смятат, че на Русия е много трудно да произвежда необходимата продукция за военната си промишленост, тя не може и да я импортира. Според американските изследвания, руският внос на полупроводниците е паднал със 70%. “Да, руснаците припечелват от продажба на петрол, газ и минерални торове, но все едно не могат да закупят електронни елементи и изделия, необходими за водене на съвременна война”, – казва Джеймс О’Брайен. Твърди се, че през следващите години руската икономика ще пада поне със 16% и дори с 20% към 2030 г.

Кремъл търси начини да заобиколи санкциите, като използва други страни, купува стоки с двойно предназначение, но САЩ се стремят да проследяват тези сделки. “Всяка компания, която подкрепя Русия с цел Москва да избегне санкции, поставя себе си в ситуацията, когато тя сама ще попадне под санкции, – казва Джеймс О’Брайен.- Този сигнал ние изпращане не само до бизнеса в приятелските за нас страни, но и до Китай, Турция, Индия и др.”(УВести)

Нашата справка:

Днес е 296 ден от началото на руското нахлуване в Украйна. Ако е вярно, че всеки ден Кремъл харчи за военни действия $400 млн., то излиза, че досега авантюрата на Путин в Украйна е струвала почти $120 млрд.