Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕС И УКРАЙНА ПОДПИСВАТ МЕРКИ ЗА 100 МЛН. ЕВРО ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РАЗРУШЕНИТЕ УЧИЛИЩА

София, 16 декември 2022.- Европейската комисия и правителството на Украйна подписаха днес пакет от мерки в размер на 100 млн. евро за реконструкцията и възстановяването на училищна инфраструктура, разрушена от пълномащабната война на Русия против Украйна.

Тази подкрепа ще достигне до Украйна чрез хуманитарните партньори на ЕС и отчасти под формата на бюджетна подкрепа за украинското правителство.

Освен това, по линия на текущ договор с полската банка за развитие “Bank Gospodarstwa Krajowego” Европейската комисия разпредели около 14 млн. евро за закупуване на училищни автобуси с цел безопасен превоз на украинските деца до училище.

Европейската комисия също така стартира кампания за солидарност с цел даряване на училищни автобуси за Украйна, като тази акция се организира чрез Координационния център за реагиране при извънредни ситуации на ЕК. Общо 240 автобуса вече са на път от ЕС и държавите – членки, като даренията продължават, съобщават от представителството на ЕС в България.

До момента руските военни удари са повредили или разрушили над 2800 образователни институции, което засегна 5,7 милиона деца в училищна възраст. Много деца просто нямат класна стая, където да отидат. Онлайн образованието невинаги работи поради ограничена мощност и или достъп до подходящо ИТ оборудване. За да се осигури непрекъснатост на образованието, възстановяването на училищните сгради и осигуряването на училищни автобуси се превърнаха в основен приоритет за ЕС.(УВести)