Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЕНЕРАЛ ЗАЛУЖНИЙ: ТРЯБВА НИ ТЕЖКО ОРЪЖИЕ, ЗА ДА СЕ ВЪРНЕМ ДО ГРАНИЦАТА ОТ 23 ФЕВРУАРИ

Предстоят няколко критични и решаващи месеци за Украйна и ние няма да загубим

Киев, 16 декември 2022.- “Трябват ми 300 танка, 600-700 бронирани машини и 500 гаубици. Тогава ще е напълно реално да излезем до границите от 23 февруари. Но аз не мога да направя това с две бригади. Сега получаваме това, което получаваме, но то не е достатъчно. С такива ресурси не можем да провеждаме нови големи атаки, въпреки че в момента подготвяме една”, заяви в интервю пред “The Economist” генерал Валерий Залужний – командващ Въоръжените сили на Украйна.

Украйна подготвя резервите си в самата Украйна, в Полша, Германия и Великобритания

Според Залужний, пред украинската армия в момента стоят три основни задачи:

– да удържи сегашните позиции на фронта;

– да натрупа ресурси;

– да подобри системата за ПВО, за да защити обектите от енергийната инфраструктура.

“Аз знам, че мога да победя врага, но имам нужда от ресурси”, подчерта генералът, с което намеква, че Западът дава толкова, колкото Украйна за не загуби, а не да спечели.

Той очаква нов опит за настъпление на руската армия към Киев, вероятно, и от територията на Беларус. “Руснаците готвят почти 200 хил. нови войници. Аз не се съмнявам, че те ще предприемат още един опит за настъпление към столицата ни”, каза Залужний.

Руското настъпление, най-вероятно, се планира за пролетта, но не е изключено то да започне и по-рано. “Може да започне през февруари, в най-добрия случай – през март, а в най-лошия – в края на януари”, казва главнокомандващият.

Той посочва няколко варианта за основен удар на руските войски – от Донбас от Източна Украйна, от юг или от територията на Беларус.

Залужний също така отбеляза, че освобождаването на Мелитопол (близо до Азовско море, 80 км от Запорижжя, контролирано от Украйна) ще даде на нашата армия пълен огневи контрол над сухопътния коридор към Крим – от Мариупол до Херсон, и въоръжените сили на Украйна ще могат да обстрелват военни обекти на полуострова от HIMARS.

Валерий Залужний към Запада: “За да бием врага, нуждаем се от повече тежко въоръжение”

Валерий Залужний, украинският президент Володимир Зеленский и командващият Сухопътните войски генерал Олександр Сирский смятат, че предстоят няколко критични и решаващи месеци за Украйна. “The Economist” пише, че, въпреки есенните успехи на бойното поле, украинските генерали не са настроени триумфално, още повече, че руснаците периодично нанасят по Украйна мощни ракетни удари.

“Като че ли сме на ръба”, говори Залужний, като отбелязва, че руските атаки могат да извадят от строя енергийната система завинаги. “Когато съпругите и децата на войниците започнат да мръзнат, в какво настроение ще бъдат бойците? Без вода, без ток и без топлина може ли да се говори за подготовка на резерви за продължаване на борбата ни?”, добавя той.

Пленени руснаци

Генералът признава, че числеността на руската армия е определен проблем за украинците, макар и да е лошо въоръжена. “Въпреки всичко, руската мобилизация ни затруднява. Не е вярно, че техните проблеми са толкова ужасни, че хората няма да воюват. Те ще воюват. Царят им е заповядал да отидат на война, и те отиват на война. Аз изучавах историята на двете чеченски войни – и там е било същото. Може те да не са толкова добре въоръжени, но, въпреки всичко, са проблем за нас”, обяснява главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна.

Според украинските военни, Русия има резерв между 1,2 млн. и 1,5 млн. щика. Според Залужний, това може да удължи войната, но едва ли ще я реши в полза на Русия. “Бойният потенциал ще бъде много, много нисък. Дори Русия да събере още около милион души, които да превърне в трупове, както е правел съветският маршал Георги Жуков през Втората световна война, това няма да й помогне”, смята Залужний.

Той каза, че разбира, защо в началото на войната руската армия се е опитала да превземе Киев. “От военна гледна точка това е правилно решение и аз бих постъпил по същия начин”, казва генералът. Според него, сегашният командващ на руските войски в Украйна генерал Сергей Суровикин е съсредоточил всички усилия в Донбас, “за да съхрани ресурсите, които са му останали”. Залужний не подценява способностите на Суровикин, натрупал боен опит в Сирия, но го смята за “пълководец” от епохата на Петър I.(УВести)