Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СВ. СИНОД НА БПЦ ПРИЗНА ЗА АВТОКЕФАЛНА МАКЕДОНСКАТА ЦЪРКВА, ОТКАЗА СЪЩОТО НА УКРАЙНА

София, 15 декември 2022.- Българската православна църква (БПЦ) продължава да се държи и да действа като руски агент за влияние у нас, пише “Фактор.БГ“.

Доказателство за това са скандални решения от преди няколко дни на провелото се заседание на Св. Синод под председателството на патриарх Неофит. То беше планирано за 08 декември, но главният секретар Герасим го отложи заради спешната визита на Волоколамския митрополит Антоний – заместник на московския патриарх Кирил. Днешните решения на митрополитите и патриарха са именно следствие от посещението на Антоний и нарежданията, които той е спуснал на родните клирици. Синодалните старци са решили на този етап да се въздържат от признаване автокефалията на Украинската православна църква (УПЦ).

Това да стане след като по казуса се произнесе Всеправославен събор, когато такъв бъде свикан. На този етап, обаче, такъв събор е почти невъзможно да се събере, защото докато вселенският патриарх Вартоломей и московският Кирил са живи, никога няма да седнат на една маса.

Не по-малко скандално е още едно решение на Синода – признават Томоса на Белград за автокефалията на Македонската православна църква, при условие, че последната сама не се има за автокефална, защото очаква канонически Томос от Вселенския патриарх. До този момент въпросната Македонска църква е призната единствено от Московската патриаршия и Сръбската. Решенията на българските архиереи са напълно неразбираеми и в тотален разрез с православните канони и етика, коментират духовници.

Освен това, Синодът е решил, когато патриарх Неофит служи, да споменава архиепископ Стефан от Северна Македония като скопски архиепископ.

Така реално Синодът изпълни стриктно нарежданията на руските господари, предадени от Антоний по време на посещението му у нас през миналата седмица. Тогава той е провел официални и неофициални срещи с повече от 2/3 от митрополитите, включително и с бившия монарх Симеон II, който е оказал влияние за днешните им решения. Въпреки че сме република, според разбиранията на проруските владици и най-вече на Николай Пловдивски така нареченият цар е пръв свещенослужител и едновременно с това пръв мирянин, обединявайки клира и мирянството в едно, и може да говори от името на двете, представлявайки пълнотата на Църквата.

С днешните си скандални решения БПЦ отново потвърждава, че е не само на страната на руския агресор, който мародерства, избива невинни православни и разрушава градове и села в Украйна, но и раболепно изпълнява всички заповеди от Кремъл.

Реално БПЦ отказва да се съобразява с официалната политика на държавата и ангажиментите й към партньорите от ЕС и НАТО. Въпреки това, от пет години всички духовници и храмовете им са на пълна държавна издръжка, т.е., клирът има статут на държавни служители, които обаче застрашават националната ни сигурност, прокарвайки московски интереси в България, заключва “Фактор.БГ