Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ: ГОЛОДОМОР Е ГЕНОЦИД. БСП ПАСУВА

Евродепутати призоваха Русия да се извини за престъпленията си срещу Украйна

София, 15 декември 2022.- Голодомор – изкуствен глад, предизвикан от съветския режим в Украйна през 1932-1933 г., е геноцид, съобщава кореспондент на “Клуб Z” Момчил Инджов.

Това се казва в резолюция по повод 90 г. от трагедията, приета днес от Европейския парламент в Страсбург с 507 гласа “за”, 12 “против” и 17 “въздържал се”.

Евродепутатите категорично осъждат Голодомор, довел до смъртта на милиони украинци. Те призовават всички страни и организации, които още не са го признали за геноцид, да го сторят.

ЕП осъжда и руските военни престъпления срещу Украйна в момента като умишленото унищожаване на нейната гражданска и енергийна инфраструктура.

Парламентът изтъква, че прославата на съветския тоталитарен режим и съживяването на култа към личността на Сталин са довели до това, че Русия днес е спонсор на тероризма.

В допълнение депутатите призовават ЕС и трети страни да разширят осведомеността за Голодомор и други престъпления на съветския режим. А Руската федерация като наследник на СССР трябва да се извини за тези престъпления.

Двама от вносителите на резолюцията са български евродепутати. Това са Андрей Ковачев и Александър Йорданов – и двамата от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

Осем български представители са подкрепили резолюцията, става ясно от проверка на поименното гласуване. Нито един не е бил “против” или “въздържал се”.

Но във вота не са участвали девет евродепутати от страната ни, или повече от половината. Това са и петимата ни представители от БСП, Емил Радев и Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП), Илхан Кючюк от ДПС и либералната група “Обнови Европа” (ОЕ) и Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Кючюк напусна сесията в Страсбург заради срещата на европейските лидери от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), чийто съпредседател е той. Сред гласувалите “против” е добре познатата у нас ирландка Клеър Дейли от радикалната левица. През 2020 г. тя дойде в България, за да подкрепи на място протестите срещу правителството на Бойко Борисов. Тогава тя се забърка и в скандал между ирландски собственици на апартаменти в хотелския комплекс “Сънсет ризорт” в Поморие и местните власти. Ирландците бяха отказали да плащат такса за поддръжка от 15 евро на квадратен метър, съобщава “Клуб Z”.

Още по темата:

ЖЕРТВИТЕ НА УКРАИНСКИЯ ХОЛОКОСТ СА 7 МЛН. ДУШИ

В СОФИЯ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ НА ГОЛОДОМОР 1932-1933