Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

G7: ВЛАДИМИР ПУТИН И ХОРАТА ОКОЛО НЕГО ЩЕ ОТГОВАРЯТ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СИ В УКРАЙНА

Киев, 13 декември 2022.- Снощи лидерите на страните от G7 излязоха с обща декларация, в която заявяват, че руският президент Владимир Путин ще бъде привлечен към отговорност за войната си в Украйна.

“Военните престъпления и други зверства не могат да остават безнаказани. Ние ще привлечем президента Путин и  отговорни за това лица към отговорност съгласно международното право. Ние повтаряме, че ядрена реторика на Русия е неприемлива и всякакво прилагане на химическо, биологическо или ядрено оръжие ще има сериозни последици”, – четем в декларацията.

Лидерите на страните от G7 акцентират, че Русия ще плати за възстановяване на критична инфраструктура, която е повредена или унищожена вследствие на войната в Украйна.

Те също така заявяват, че безрезервно  ще подкрепят Украйна, докато това е необходимо.

“Унищожителната война на Русия трябва да свърши. Но днес ние не виждаме доказателства Москва да полага усилия за това. Русия може да прекрати тази война незабавно, като спре да напада Украйна и изцяло и без всякакви условия да изведе войските си от украинската територия”, смятат лидерите на страните от G7. Те приветстват мирните инициативи на президента Володимир Зеленский.

Ще ви припомним, че вчера украинският президент заяви, че е готов да преговаря, ако Русия до края на годината спре военни действие и изведе войските си от всички украински земи.

В срещата на G7 е участват министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников.(УВести)