Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА АРМИЯ КЪМ 01 ДЕКЕМВРИ 1991 ГОДИНА. САМО ФАКТИ

Киев, 12 декември 2022.- Към момента на разпада на СССР украинската армия е една от най-големите и най-добре въоръжените в Европа.

Само факти:

– личен състав – 780 хил. военнослужещи;

– танкове – 6,5 хил.;

– БМП – 7 хил.;

– артилерийски системи – 7,2 хил.;

– кораби – 350 – 500;

– бойни самолети и хеликоптери – от 1,1 хил. до 1,5 хил.

На територията на Украйна са били разположени съвременни за онова време системи за ПВО и ПРО. Военните бази и складове са били пълни с боеприпаси и амуниция. Сега на фронта имат нужда именно от тях. Въпросът, къде е изчезнало всичко това оръжие, е реторичен.

Към 01 декември 1991 г., когато в Украйна се провежда референдум за независимост (мнозинството категорично – 90,32%, казва “да”), на територията й се намират две ракетни бази – в западна част в гр.Хмелницкий, и в южната част в гр.Пермомайск, с междуконтитентални ракети и от 2,8 хил. до 4,2 хил. бройки ядрени бойни глави за тактическо атомно оръжие.

На 05 декември 1994 г. президентите на Украйна – Леонид Кравчук, на Русия – Борис Елцин, на САЩ -. Бил Клинтън, и на Великобритания – Джон Мейджър, в Будапеща подписват Меморандум, съгласно който Киев предава целия си ядрен арсенал на Русия. В замяна Украйна не получава никакви гаранции за сигурността си.(УВести)