Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АННА ЖУКИВСКАЯ: ЕДИН ПСИХОТЕРАПЕВТ НЕ МОЖЕ ДА ИГНОРИРА ТЕМАТА ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

София, 12 декември 1022.- В края на миналата седмица в столицата се проведе форум на фамилните терапевти, организиран от Българската асоциация по фамилна терапия (БАФТ).

В рамките на тази проява се състоя уъркшоп на тема, свързана с войната в Украйна. Как това събитие – невиждано от края на Втората световна война, се разглежда от фамилните системни терапевти от семейна, институционална, социална, политическа гледна точка.

“УВести” поговори с Анна Жукивская – семеен психотерапевт:

Анна Жукивская

– От 80 участника във форума уъркшопът ни с Валентина Маринова привлече вниманието на почти половината специалисти от столицата, Варна, Плевен, Русе, защото, очевидно, за тях тази тема е била важна през отиващата си година. Пред участниците зададох въпрос – къде бяхте, когато започна войната? Исках да ги върна в техните преживявания. Оказа се, че едни имаха ясни спомени за 24 февруари, други – трудно успяха да се върнат там. В течение на уъркшопа колегите влязоха в себерефлексия с помощта на снимки, които бяхме приготвили, свързаха образите с техни лични преживявания и досега им с войната и бежанците от Украйна.

Според мен, ние, психотерапевти, не може да се правим, че военната тема я няма. Нашата асоциация излезе с официално становище, в което осъжда войната в Украйна. И тази позиция съвпада с позицията на Европейската асоциация по фамилна терапия. Мисля, че това, че спрямо тази война имам позиция – и то твърда позиция, ми помага в работата. Защото друга гледна точка просто няма. Убедена съм, че дори и да не си конфликтна личност, да си по-скоро медиатор, умиротворител при напрегнати ситуации, относно такива събития, когато ясно се вижда, кой е агресор, а кой е жертва, един психотерапевт трябва да бъде категоричен и твърд.(УВести)

Нашата справка: Българската асоциация по фамилна терапия е основана през 1999 г. Тя е доброволна неправителствена и непартийна организация, обединяваща професионалисти, които упражняват терапевтична, преподавателска, изследователска и друга професионална дейност в областта на фамилната терапия.

Анна Жукивская. Фамилен терапевт, преминала обучението си в Психотерапевтичен институт по социална екология на личността (ПИСЕЛ) с преподаватели Жени и Румен Георгиеви. За повече информация можете да погледнете тук – www.creativepsychologist.org

“Казвам се Ирина. На 98 години съм. Оцелях при Голодомор, Хитлер и германците. Ще надживея и джуджето Путин с неговата сган